Началникът на отбраната: В момента няма нужда да се вика постоянната противоминна група на НАТО

  • 29 март 2022 13:24

  • 1412
  • 1
Началникът на отбраната: В момента няма нужда да се вика постоянната противоминна група на НАТО
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

В настоящия момент няма нужда да се вика постоянната противоминна група на НАТО, тъй като в момента говорим за плаващи мини, открити в Черно море. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференцията на министъра на отбраната, на която Драгомир Заков представи екипа и приоритетите в работата си. 

Адмирал Ефтимов посочи, че способностите на противоминната група на НАТО са откриване и унищожаване на котвени мини. Възможностите за откриване на плаващи мини са предимно с визуални способи, посочи Ефтимов и добави, че  всяко летателно средство и морски съд могат да бъдат достатъчно ефективни.

Емил Ефтимов каза, че вчера е имало два сигнала от два търговски кораба за открити мини в близост до български териториални води. Излетял е дежурният вертолет, обследвал е района, като мина не е открита, имало е пластмасови отпадъци - черни пластмасови кутии, каза Ефтимов. За допълнително осигуряване корветата "Решителни" също е заснел и извършил оглед на района и също не е била открита мина. 

Адмирал Емил Ефтимов каза още, че от ВМС са в координация с военноморските сили на Румъния и на Турция. ВМС на Румъния вчера в 14.33 ч. са унищожили малка котвена мина, която е била на около 70 км от крайбрежието на Румъния. Турските ВМС също са унищожили подобна мина, също на доста значително разстояние от брега. Ефтимов обобщи, че се потвърждават данните, че откритите мини са вследствие на течението в Черно море, което е наблюдавано и са били на значително разстояние от бреговата черта.

Емил Ефтимов каза, че по отношение на безопасността на корабоплаването българските ВМС извършват редовно обследване в противоминно отношение в морското пространство на България и е строго препоръчително корабите да се придържат към системата за разделно движение от и към нашите пристанища. Тези морски пътища са непрекъснато контролирани, каза Ефтимов. Той обясни, че борбата с плаващи мини е по-трудна - те се носят свободно на повърхността на водата, имат малка отражателна повърхност, което прави трудно откриването им с технически средства. Основното средство за откриването им е визуално - огледи с вертолети, което е правено при сигнала вчера.

ВМС: Няма открити мини в българската акватория на Черно море

Не сме обявили райони забранени за плаване, тъй като не сме открили в нашата прилежаща зона конкретна информация за мини, не се е налагало да унищожаваме мини, каза адмирал Ефтимов. Той обаче добави, че са обявени райони, където трябва да се плава с повишено  внимание. Непрекъснато водим наблюдение и сме готови да реагираме на всеки контакт и на всяка информация, каза още началникът на отбраната.

България придоби два противоминни кораба - минни ловци, подобни на минен ловец „Цибър“, който имаме, на политическа цена преди две години от Нидерландия, припомни адмирал Ефтимов. В момента сме на етап, в който се привежда в оперативна готовност единият от минните ловци, тъй като са взети в неоперативно, консервирано състояние. Имало е възможност да вземем още един минен ловец в оперативно състояние, но ни е изпреварила съседна държава, която ги е придобила в пакетна сделка заедно с други кораби от Нидерландия, посочи Ефтимов, цитиран от БТА. Той каза още, че се работи с ВМС на Белгия за възможността да придобием още минни ловци, тъй като предстои да освободят кораби от този клас. 

Константин Тодоров
1412 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.29 | 16:17

1
от цялостната създала се суматоха имаме какви подлежащи не на съмнение изводи ? 1-о : ВМС със скрапуваните 3-те подводници не е пълноценно ВМС . Откъде 2-а ръка изместващите ? Въпрос досега без коментар. 2-о : щом Султана на нашият вилает почнал да разкопава в средата на 18-век около Русе в посока Варна за проекто-канал Дунава-Черно Море , означава че и в историята имало мъдрите .

Добави коментар

Водещи новини