Министърът на отбраната за военната помощ за Украйна: Няма как да дадем нещо, което нямаме

  • 29 март 2022 11:13

  • 3967
  • 0
© Novini.bg

В краткосрочен и средносрочен план няма как да запълним всички критични способности във въоръжените ни сили. Единственият вариант това да бъде направено и армията ни да бъде способна в краткосрочен и средносрочен план е да работим с напшите съюзници в НАТО и партньори в Европейския съюз. Това каза на пресконференция министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни, предаде репортер на Novini.bg.

Дългосрочната ни цел е да имаме български въопръжени сили, които да имат целия набор от способности във всички области. Целта ни е да имаме боеспособна армия, добави той.

Изключително важно е да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството ни в НАТО. България е част от НАТО, българският глас е също толкова важен, колкото и на останалите страни членки на НАТО. Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено, но не бива да допуснем България да стане най-слабото звено. НАТО ни предоаставя огромен набор от възможности, ние работим с най-високотехнологичните армии в света. Това е невероятен шанс за бългхарските въоръжени сили. Моето мнение е, че ние сме изгубили години, в които можеше да се възползваме от тези способности, заяви Заков.

Когато работим с нашите съюзници, България е по-сигурна. Това е най-големият гарант за българския суверенитет и териториална цялост. Няма по-голям гарант за българския суверенитет и териториална цялост от боеспособна армия със способности. Не можем да придобием тези способности за един ден, но можем да се възползваме от възможностите, които имат нашите съюзници. Затова сме съюзници, но отговорността в бъдеще. Има чл. 3 от Вашингтонския договор, който е много ясен - ние тряба да развием способности, с които да гарантираме и самостоятелно нашата сигурност. Не може винаги да разчитаме на нашите съюзници. Но докогато е необходимо, ще разчитаме на тях и ще получим помощ от тях, подчерта министърът на отбраната.

Той коментира и отправения вчера призив от шестима бивши министри на отбраната на България страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна: "Всяка държава, която е жертва на военна агресия, има право да се защити и има право да бъде подпомогната. Трябва обаче да сме наясно какво можем да предоставим. Българската армия изпитва остър недостиг от редица артикули. Имаме рамкови договори за придобиване на подобно оборудване, но това не може да стане за един ден. В ситуация, в която българските въоръжени сили се нуждаят от оборудване, е много трудно Министерството на отбраната да отдели средства да подпомогне когото и да било. Няма как да дадем нещо, което нямаме. Не бих искал да обвинявам когото и да било, но за да се стигне до това, това са проблеми, трупани във времето. За да стигнем до този критичен недостиг днес, очевидно не са вземани правилни решения в миналото. За да изпратим помощ в момента, ние трябва да лишим българските въоръжени сили от някакъв вид оборудване. В тази ситуация това няма как да стане".

Шестима бивши министри на отбраната призовават България да окаже военна помощ на Украйна

В отговор на въпрос военният министър поясни, че за многонационалната бойна група на НАТО, която ще бъде на българска територия, има заявен принос от САЩ, Великобритания и Албания, имаме готовност и от Италия за изпращане на много сериозен контингент. Целта е да сформираме една бойна група, която да е в готовност за отбранителни, възпиращи функции. Идеята да бъдат допълнени способности, в които към момента имаме критичен недостиг. В основната на групата в момента е българският елемент, но с течение на времето водещ вероятно ще стане италианският. Това не означава, че България ще изгуби командването, но групата ще еволюира в многонационална. Сформирането на групата продължава и очаквам в следващите месеци тя да е окомплектована, посочи Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни.

Министърът на отбраната представи и екипа си: "Зам.-министър Александър Петков остава на поста си. Благодаря му, че осигури приемственост по ключови въпроси. Началник на кабинета е Антоанета Лозенска – юрист с изключително богат опит в администрацията. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов остава на поста си. На поста си остава и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев. Екипът продължава да се сформира, но вече е формирана основната група, с която ще работя в периода, в който съм министър".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3967 0

Свързани новини

Водещи новини