Пореден разнобой се очертава в управляващата коалиция - този път за маските на закрито

  • 28 март 2022 12:55

  • 3004
  • 7
Пореден разнобой се очертава в управляващата коалиция - този път за маските на закрито
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Пореден разнобой се очертава в управляващата коалиция - този път по темата дали да остане носенето на маски на закрито след отпадането на извънредната епидемиологична обстановка от 1 април.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

"Няма как да подкрепим оставането на носене на маски на закрито. Нашата позиция е била повече от категорична от самото начало на кризата", това каза за "Твоят ден" проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

Заведенията скочиха срещу запазването на маските: Мислите си, че е хитро, но е много прозрачно

Той направи коментара си по повод предложението на шефа на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" носенето на маски на закрито и в градския транспорт да остане след отпадане на епидемиологичната обстановка. За това се предвиждат промени в закона.

Мерките у нас никога не са били адекватни на реалната ситуация в страната, а са се следвали модели отвън, коментира проф. Чорбанов.

"Няма как да подкрепим даване на правомощия на здравния министър, при прекратена извънредна епидемиологична обстановка, да прехвърля отговорността на РЗИ да взема решения за прилагане на мерки. Няма необходимост от тези мерки", категоричен е проф. Чорбанов.

ИТН иска незабавно отпадане на зеления сертификат

За него регионалните здравни власти по-скоро биха се подсигурили ненужно с въвеждането на строги мерки при най-малък признак за повишаване на заболеваемостта от COVID.

"Не трябва да им се делегират тези права по тази форма и по този начин, след като вече не сме в извънредна епидемиологична обстановка. Ако има тежка ситуация и развитие, решението за по-строги мерки ще се вземе на високо ниво и тогава РЗИ ще могат да решават локално", смята проф. Андрей Чорбанов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
3004 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Роки

2022.03.28 | 16:06

7
Още от началото ИТН бяха и против зеления сертификат , и сега са против маските ,другите се опъват особено ПП ,не виждате ли? ПП сложиха тая тъпа здравна министърка...

2022.03.28 | 15:32

5
аз маска няма да нося

2022.03.28 | 15:38

6
аз изобщо не нося! а и някой носи ли ?
плевен

2022.03.28 | 15:23

4
ние гласувахме за вас не излизайте к урви вън от коалицията
плевен

2022.03.28 | 14:49

3
напускай коалицията вън п омияри

2022.03.28 | 14:26

2
Махнете тези безполезни маски на закрито най-накрая... пари от Европа няма да ви дават повече за ковида, защо го правите ?
ne

2022.03.28 | 14:04

1
medicinskite prestapnici do sega vzemaha komisionni ot vaksini a sega shte vzemar komisionni ot maski kato niamame pravitelstvo taka shte da e.

Добави коментар

Водещи новини