Даниел Лорер: Докато има война в Украйна, преговори за нови доставки с "Газпром" няма да има

  • 25 март 2022 21:12

  • 2964
  • 0
Даниел Лорер: Докато има война в Украйна, преговори за нови доставки с "Газпром" няма да има
73 3дни
© Булфото (архив)

Ние предвидихме 4 милиарда лева помощ във връзка с високите цени на газа и електричеството, това каза Данилел Лорер, министър на иновациите и растежа по БНТ.

"Планът за възстановяване е технически готов и вече очакваме датата, на която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде у нас", обясни Лорер. По думите му, първият транш от европейски средства по Плана ще дойде в България това лято.

"Тази коалиция показа, че е способна да приеме бюджет на България, който е способен да навакса пропуснатото през тези 10 години", увери министърът.

Той коментира и арестите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и други лица от партията. Лорер обясни, че това са действия, свързани с престъпна дейност, а не с политическа такава. "Въпросът е защо българската прокуратура за пореден път отказва да предприеме последващи действия срещу определени фигури от българската държава", посочи той.

По отношение на сигнала срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев Лодиер заяви: "Подаденият сигнал е относно среща между него и друг човек, на която самият Асен Василев не е присъствал и този човек не е присъствал, това е информацията, която достигна до мен".

Спецпрокуратурата потвърди: Има досъдебно производство срещу министър

"Украинският президент Володимир Зеленски осъзнава какво прави България за неговата страна", отговори Лорер на въпрос защо страната ни не дава оръжие на Украйна.

"Докато има война в Украйна, преговори за нови доставки с "Газпром" няма да има", категоричен бе министърът. "От предишните договори България не се отказва, защото няма как да спрем доставките", обясни той.

Кирил Петков след срещата на евролидерите: ЕК ще преговаря с "Газпром" от наше име

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2964 0

Свързани новини

Водещи новини