Стъпка напред: СОС прие да се разкрият две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие

  • 24 март 2022 12:50

  • 375
  • 0
Стъпка напред: СОС прие да се разкрият две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие
© Novini.bg

Разкриването на две нови социални услуги за пострадали от домашно насилие прие днес на заседание Столичният общински съвет (СОС). Едната услуга е за разкриване на нов кризисен център - защитено жилище с капацитет десет места. Другата услуга е т.нар. правна клиника - предоставяне на правна помощ за пострадалите от домашно насилие, се посочва двата доклада, с които се разкриват услугите. Вносители на докладите, публикувани на сайта на СОС, са кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев.

По данни на националния омбудсман за 2020 г. в цялата страна са издадени над 3057 ограничителни заповеди във връзка с домашно насилие, над две трети от тях в полза на пострадали жени и деца, се посочва в докладите. На територията на Столичната община вече функционира защитено жилище с капацитет от осем места. През 2020 г. в защитеното жилище са били настанени 40 жени, предоставени са консултации на още 60 жени, припомнят вносителите на докладите.

Сега капацитетът на социалната услуга се удвоява със създаването на ново защитено жилище с капацитет 10 места като очакванията са да бъдат предоставени необходимите услуги на около 130 жени и деца. В защитеното жилище, чийто адрес ще бъде неизвестен по обективни причини, помощ могат да потърсят пострадали от цялата страна, като те могат да останат в центъра до шест месеца, пише в докладите.

Подкрепа могат да получат жени, деца, за които има непосредствена опасност и които нямат възможност да бъдат настанени другаде. Не е необходимо те да имат постоянен или настоящ адрес на територията на Столичната община. В бюджета за тази година са предвидени 160 хил. лв. за създаването на новия кризисен център. Очаква се той да заработи през лятото, след обявяването на конкурс за избор на доставчик на услугата, т.е. неправителствена организация, която да управлява центъра.

Другата социална услуга е т.нар. правна клиника. Когато пострадал от домашно насилие се обърне към съответните органи и организации, първоначално му се предоставя убежище в защитеното жилище, след това му се оказва психологическа помощ.

Една от всеки три жени над 15 години в ЕС е била жертва на насилие

Идеята е пострадалият да получи и бърза и компетентна правна помощ - т.нар. правна клиника за защита от домашно насилие, която предвижда дейности по информиране, консултиране, застъпничество от юристи, адвокати с опит в тази област, обясняват вносителите на докладите. Общината предоставя ресурса, поставя целите, които са предоставяне на правна помощ на около 80-100 пострадали годишно. Разходите ще са за сметка на общинския бюджет. Както със защитеното жилище и в този случай ще бъде обявена конкурсна процедура за избор на неправителствена организация, посочват от СОС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини