Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

  • 22 март 2022 18:38

  • 3269
  • 0
Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване промени в Закона за съдебната власт. Това предвижда точка първа от проекта на програма за работа на парламента тази седмица, публикувана на интернет страницата на институцията. Вносител на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е Министерският съвет. С измененията се предлага отмяна на "кариерните бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор, инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и административните ръководители и техните заместници. Очаква се на първо четене да бъдат разгледани промени в Закона за висшето образование, както и в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. 

В предложения дневен ред са включени още проекти на решения за попълване съставите на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и  Комисията по транспорт и съобщения.

Очаква се депутатите да одобрят и проект на Годишна работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз.  В проекта на програма за първия пленарен ден е и законопроектът за ратифициране на Споразумението за безвъзмездна финансова помощ между правителството на Република България и Международната асоциация за развитие.

Второто гласуване на промените в Закона за българското гражданство е предвидено като точка първа от проекта на дневен ред за четвъртък, 24 март.  Очаква се депутатите да продължат със започналото миналата седмица изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев относно реформите за отпускане, изплащане, ремонт и контрол за предоставянето на помощни средства и приспособления за нуждите на хората с увреждания. 

Гешев покани Йорданова и Иванов на дебат за промените в Закона за съдебната власт

Точка трета от предложения дневен ред за четвъртък предвижда на първо гласуване да бъдат обсъдени промени в Закона за здравето, както и в Закона за данък върху добавената стойност. Отчетът за дейността на Комисията за защита от дискриминация през 2020 г., както и Годишният доклад на Българската академия на науките за 2020 г. също са в проекта на дневен ред от програмата за четвъртък. Освен тях се очаква депутатите да одобрят и Доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба през 2020 г. от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

В петък от 9.00 часа е предвиден парламентарен контрол. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини