Да бъде приет закон за старите столици, призова вицепрезидентът във Велико Търново

  • 22 март 2022 15:43

  • 1276
  • 3
Да бъде приет закон за старите столици, призова вицепрезидентът във Велико Търново
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Да бъде приет след толкова отлагания закон за старите столици, призова вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, която участва в честването на празника на град Велико Търново. „Всяко камъче тук говори за история, за величие на българския дух, за блясък, за държавническа традиция – една от най-старите в Европа. Великотърновци, вие имате голямата привилегия да оставяте своите следи в историята на този велик град, а и на цяла България“, посочи в приветствието си вицепрезидентът, цитирана от пресекретариата на държавния глава.

„Днешният ден напомня славната битка при Клокотница през 1230 г, когато една непобедима българска армия се изправя срещу вековен враг и го сразява, защото българският дух не може да бъде робски и това го доказва дългата ни, изпълнена с много трудности, но и с много триумф, история. Днешният 22 март напомня, че Велико Търново се превърна в столица не само на славянската, но и на европейската цивилизация. Средновековната столица спаси и разви българското четмо и писмо, Търновската книжовна школа разпространи писменост и култура далеч извън границите на тогавашна България“, подчерта Йотова. Тя се обяви срещу всички опити за изкривяване на историческите факти и твърденията, че кирилицата не е българска.

„Днес всички българи се гордеем със своята столица на българската независимост. Тук възкръсна от пепелищата Второто българско царство, тук се роди и Третата българска държава с Учредителното събрание и Търновската конституция“, заяви вицепрезидентът. Тя посочи, че днес Велико Търново е град на младостта – с 26 училища, 14 детски градини, 5 университета. „Все повече млади хора от всички краища на страната идват тук, други се връщат от чужбина, за да градят живота си във Велико Търново“, заяви вицепрезидентът.

Велико Търново празнува

Словото си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , завърши с думите на Патриарх Евтимий: „Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба“. „В старопрестолния Търновград смели и силни мъже вземаха силни решения – от такива се нуждаем още повече в днешния размирен свят“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се включи в традиционното празнично шествие от крепостта Царевец до общината. По-късно присъства на церемонията по връчване на отличията за почетен гражданин на Велико Търново.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1276 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Г

2022.03.22 | 20:45

3
Тъпа свинкя пак ли грухтиш?

2022.03.22 | 16:30

2
Чумо изчезвай в Кремъл,вземи и решетников

2022.03.22 | 16:10

1
+КИРЕ, КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА 9ТТЕ МИЛИАРДА ЗА ТРИ МЕСЕЦА. И, ЩОМ, СЕ КРАДЯЛО ПРЕДИ, П0 10 МИЛИАРДА НА ГОДИНА, СЕГА ЗАЩО НЕ ГИ СПЕСТИХТЕ, А ВСЯКА СЕДМИЦА ТЕГЛИТЕ, ОСТАВКА, КРАДЦИ,,,А пък #ПросТоКиро - #ХараКиро, #КокорЧо и СИЕ, са взели още 500 милиона нов заем днес... Така за седмицата стана 1 милиард, но пък сме само сряда... Има още време до края на седмицата. #Промяната може да се вземе още милиард - два?!

Добави коментар

Водещи новини