Борислав Сандов: София може да се превърне в единствената столица без метеорологична станция

  • 22 март 2022 15:23

  • 1448
  • 5
Борислав Сандов: София може да се превърне в единствената столица без метеорологична станция
© МОСВ
Слушай новината Слушай новината

Заради действия на Столичната община и разрешен подробен устройствен план скоро София може да се превърне в единствената столица без метеорологична станция. Това каза на брифинг в Министерството на околната среда и водите вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е. Брифингът е по повод днешния Световен ден на водата.

Министър Сандов поясни, че днес е бил в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и посочи, че утре е Световният ден на метеоролога. Той обясни, че метеорологичната станция, разположена непосредствено до НИМХ, която функционира повече от 70 години, може да се наложи да бъде преместена.

Стартира експлоатацията на радара за борба с градушките край Шумен

По думите му това е така заради инвестиционно намерение, за което има спор на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС) между НИМХ и Столична община, за застрояване с високи сгради, които ще засенчат и ще направят непригодна станцията на НИМХ в София.

Започването на строителни дейности по този голям проект в непосредствена близост до станцията на НИМХ ще влоши работата й и на практика ние ще трябва да я преместим оттам, ако искаме да имаме данни, които не са компрометирани, коментира министърът. 

Той добави, че при посещението си в НИМХ е видял и модела за движението на водните маси и водни обекти в акваторията на Черно море. По думите му той е разигран по искане на специализираната морска администрация във връзка с информациите за плаващи мини в Черно море вследствие на военния конфликт в Украйна. „Такива мини в морето няма – те са част от хибридната война, но дори и да има, в рамките на две седмици те не биха напуснали въобще залива в района на Одеса. Това показват хидрологичните модели“, каза министърът и увери, че няма опасност за рибарите или за плавателни съдове в този момент. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1448 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Петър

2022.03.22 | 20:48

5
Сандов да не си търси оправдания, а оправи проблема, все пак за това си министър, макар и незаслужено.
Галя

2022.03.22 | 20:27

4
И това ще бъде заслуга само и единствено на вещото управление на Сандов
ГО ВЕДО

2022.03.22 | 18:56

3
КОЛКО ПАРИ СТРУВА НА БЮДЖЕТА ТОЯ ИНСТИТУТ ЗА ЧЕШАНЕ НА МАКАРИТЕ?
ГО ВЕДО

2022.03.22 | 18:55

2
КЪДЕ У ЦЕЛИЯ СВЕТ ИМА ИНСТИТУТ ПО МЕТЕРОРОЛОГИЯ БЕ! :)
Той

2022.03.22 | 16:19

1
Сандовчето не може ли да си гледа ларвите, вместо да се занимава с метеорологичната станция хахаахха

Добави коментар

Водещи новини