Дянков: Войната в Украйна слага отрицателен знак на растежа и положителен на инфлация

  • 22 март 2022 14:29

  • 1145
  • 2
Дянков: Войната в Украйна слага отрицателен знак на растежа и положителен на инфлация
© Булфото (архив)

"Войната в Украйна неминуемо увеличава инфлацията и намалява перспективите за световен растеж, особено в нашия регион. Това е така, защото се развалят много от търговските връзки и инвестиционните проекти по света. Всичко това е с отрицателен знак за растеж и с положителен знак за инфлация в България". Това заяви пред БНР бившият министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6600

По думите му двуцифрената инфлация у нас е тревожна и прогнозира, че в близките месеци тя ще достигне повече от 10%:

"Крайно време е българското правителство да вземе пакет от противоинфлационни мерки, каквито вече се вземат по света. Досега, каквото се говори от управляващите, отива в обратна посока. Земеделският министър (Иван Иванов от БСП) говори, че трябва да се купува зърно, а всеки икономист знае, че за да намалиш цената, от запасите трябва да продаваш, а не да купуваш. Форсмажорната ситуация, предложена от икономическия министър (Корнелия Нинова от БСП), също играе за по-голяма несигурност и вдига цените. Правителството първо трябва да спре да говори неща, които са срещу смислената икономическа политика. Министри от правителство, не само от БСП, говорят в посоки, които вдигат инфлацията, вместо да я намаляват". 

КТ "Подкрепа" прогнозира скок в цените

Към споменатите две грешки финансистът добави и трета, която според него е наложеният мораториум на цените на ток, парно и вода за битовите потребители.  

"Нещото, което бързо може да се направи, е, където се вижда, че има увеличаване на цените и където държавата има запаси, те трябва да се пускат на пазара, за да намаляват цените".  

Дянков цитира последните данни от Евростат, според които инфлацията в България е с близо 3% над средната инфлация в останалата част от ЕС.

ЕЦБ: Войната на Русия в Украйна ще попречи на растежа на еврозоната

"Ако в България увеличим производителността на труда, тогава и икономическият растеж ще се вдигне. Това може да стане като парите, където ги има, се отпускат за инфраструктурни проекти. Това уравнение липсва при правителството", коментира той.

Бившият министър на финансите изказа предложение цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток" да се използва и да се субсидира за домакинствата, а не за бизнеса:

"Което ще остави достатъчно пари, така че да може да се урегулира и цената на останалата енергия. Виждам, че се предлага от различни групи в парламента, а това правителство не го решава. Това е единственият начин цените да се урегулират".

Трябва да има оздравителен план за икономиката и за домакинствата, а той липсва, подчерта Дянков и добави:

"Няма признание от Министерството на финансите, че инфлацията е огромен проблем за България - за домакинствата и за бизнеса, и нещо трябва да се направи. Просто се чака и се казва, че ще има актуализация през юли, а дотогава има много време и много проблеми вече се нареждат"-  

Радина Лазарова
1145 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2022.03.22 | 19:07

2
Откри топлата вода.
Джоджо

2022.03.22 | 15:06

1
Голям умник си мазен ляв пицаджия!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини