Полк. Рачев: 50 000 украински бежанци избраха да останат в България

  • 18 март 2022 15:33

  • 821
  • 2
© Novini.bg

За по-малко от месец успяхме да започнем процедурата за издаване на лични документи на украинските бежанци. За такъв процес са необходими усилия от всички институции. За да се изготвят тези нови режими, софтуер и кадри отнема години, ние го направихме за дни. Това каза вицепремиерът по ефективно управление Калина КонстантиноваКалина КонстантиноваКалина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

По думите и вторият етап е възможност за приобщаване на украинските граждани.

Вече имаме хора получили мед обслужване, деца, които ходят на училище. Агенция по заетостта, която предлага работни кадри. Ситуацията е под контрол, добави още Константинова.

Ръководителят на Оперативната координационна група полк. Валери Рачев заяви, че в Европейския съюз украинските бежанци са 3 100 000.

По-голямата част се отправят към запада. Полша е приела около 2 млн. души. Други натоварени държави са Румъния, Словакия. Пикът, който беше между 5 – 8 март е спаднал. Около 100 000 души е дневният поток. Вече 25 държави в Европейския съюз въведоха режима на временна закрила. Това е възможност натоварването да се разпредели в целия Съюз, обясни полк. Рачев.

Полковник Рачев обясни, че в страната ни са влезли 94 500 души, като 50 000 останали. Това са около 55%.

Това е устойчива тенденция, която ни дава възможност да управляваме процеса на транспортиране и настаняване. Всички автобуси дойдоха със запазени места в хотели. Нямаше преминаване през местните центрове, каза още той.

Валери Рачев: Няма рязка тенденция за увеличаване на броя на напусналите Украйна

Той отбеляза, че най-много хора са настанени в Кранево и Варна, за пръв път има настани в Горна Оряховица.

Специализирания портал е ориентиран към украинците и българите, които искат да участват в процеса. Работим с украинското посолство, за да могат украинците да имат представа къде се намира оперативната информация. Настанили сме повече от 25 000 души от началото на кампанията, добави ръководителят на Оперативната координационна група.

Започнахме работа по границите, на Централна гара в София, в кризисните центрове във Варна, Дуранкулак и Русе. Над 150 души от полицейските структури вече са обучени да работят със софтуера. Имаме за решаване технически проблеми с оборудването, допълни полк. Рачев.

Кризисните щабове са активирани в различна степен. Най-активен е случаят в София, защото идват с влак и броят е 100-200 човека наведнъж. Надявам се от следващото денонощие да съкратим процедурата за информация – от Гранична полиция да отива в областите. Това е важно, защото хората се появяват внезапно, както беше тази нощ в Горна Оряховица, каза още полк. Валери Рачев.

Той уточни, че се преглеждат условията за облекчено наемане на работа, например изискване на свидетелство за съдимост.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
821 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Истина

2022.03.18 | 16:07

2
Защо изтривате коментарите на хората?!

2022.03.18 | 15:45

1
Е нищо де ,ще починат седмица две и ще изберат да продължат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини