Румен Радев: Планът за бойни групи на НАТО в България вече е активиран

  • 15 март 2022 16:42

  • 6661
  • 47
Румен Радев: Планът за бойни групи на НАТО в България вече е активиран
© Пресцентър Президентство

Проведохме ползотворна среща в дни на изпитания за мира и хуманността. Каквато и да е предисторията, какъвто и да е претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Това каза на пресконференция в Букурещ президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след среща с румънския президент Клаус Йоханис.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13359

Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата на сигурност в нашия регион. Системата за сигурност  в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия поставят нашите икономики и социални системи пред огромни изпитания. Всички тези процеси консолидират единството и решимостта в Европейския съюз и в НАТО за координирани действия в целия спектър на международните отношения, заяви Радев.

Румъния и България споделят обща отговорност за осъществяването под егидата ан Алианса на степенувани мерки за възпиране и отбрана, с цел гарантиране на стабилността и сигурността в нашия регион. Съвсем не е случайно, че България има второто най-голямо по численост присъствие  в Алианса след САЩ на наши офицери в многонационалната дивизия "Югоизток" в Букурещ, отбеляза държавният глава.

В България са влезли повече от 80 000 украински граждани през Румъния, като повече от половината от тях са останали в България. Ние правим всичко възможно да им предоставим  не просто покрив и храна, а да им дадем възможности за работа, за образование, за медицинско обслужване, за пълноценна интеграция в нашите общества. България е особено съпричастна не само защото имаме повече от 300 000 души българска диаспора в Украйна, не само защото имаме дълбоки културни и исторически връзки с украинския народ, но защото и като общество споделяме хуманни ценности, добави той.

Тази криза открои особено ярко огромната нужда от всеобхватна свързаност между Румъния и България. Общият ни призив към правителствата на двете приятелски страни е енергични мерки за преодоляване на драстичното изостване на нашата свързаност през последните 30 г. Говорим отдавна за мостове, за магистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война показа ясно, че е крайно време да вземем енергични мерки и да преодолеем изоставането. Ако искаме да имаме по-голяма сигурност, ако искаме да реализираме нашите амбиции за стабилно икономическо и социално развитие, ние не можем да постигнем тези цели без да изградим надеждна и всеобхватна свързаност. Нашата обща цел освен Шенген, е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Румен Радев заминава на посещение в Румъния

В отговор на въпрос за бойни групи на НАТО в България и в Румъния, президентът каза: "Неслучайно България и Румъния са в един общ план за степенуван отговор в случай на криза. Този план вече е активиран. Всички дейности в този план се координират между нашите две държави и върховния главнокомандващ на силите на НАТО. Действията по този план са съобразно обстановката, той е активиран, изпълняват се последователни, поетапни мероприятия за неговото изпълнени. България и Румъния правят всичко необходимо според този план".

Попитан какво е отношението му към усиленото охраняване на въздушното пространство на България и има ли нужда мисията на НАТО да се промени, държавният глава посочи: "Вчера проведох среща с министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Военновъздушните сили именно за гарантиране на въздушната охрана на Република България. Появиха се всякакви интерпретации – едва ли не, че тази среща е насочена срещу усиления "Еър полисинг" с нашите съюзници. Нека да бъда ясен – като командир на Военновъздушните сили на Република България аз ръководех първия "Еър полисинг", който направихме с нашите партньори и винаги съм бил за усилен "Еър полисинг", който дава възможност не само за по-голяма сигурност в нашия регион, той дава възможност за много по-добра подготовка на нашите екипажи. Но аз съм категорично против България да загуби тази способност. Не е тайна, че летателният ресурс на изтребителите МиГ-29 е ограничен до около година, доставката на първия транш осем Ф-16 вече отива 2025 г. и след нея, а дори и да получим тези осем изтребители, не можем да носим дежурства с тях. Вторият транш, ако има такъв, отиваме след 2030 г. И тогава какво правим от края на тази година до края на 2030 г. - ще стоим и ще се молим на нашите съюзници да ни охраняват небето ли? Ако ние допуснем поради безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема, това означава България да абдикира от своето собствено въздушно пространство, от своя въздушен суверенитет, от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО".

Защо не питате президента Йоханис, след като в момента в Румъния има усилен "Еър полисинг", защо Румъния продължава да поддържа на много добро ниво МиГ-29 и Ф-16 и си гарантира охраната на румънското въздушно пространство с румънски самолети и румънски екипажи? Това е отговорното поведение към колективната система за отбрана. Затова моят призив към Министерството на отбраната и към правителството на Република България е за неотложни мерки, така че да е ясно ще можем ли да поддържаме повече МиГ-29 в Руската федерация, да се направи всичко възможно това да стане за българските самолети и екипажи, а ако това не е възможно, можем ли бързо да го направим с друга съюзна държава, а ако и това не е възможно, трябва да се търсят междинни решения – с друга техника, по друг начин, поне до 2030 г. Това е национално отговорната позиция, добави Радев.

Ние трябва винаги да мислим в перспектива и да мислим превантивно върху всеки един риск. Виждате вече дроновете вече стигат чак до Хърватия. От вчера имаме дрон паднал и в Румъния. Имаме удари нанасяни само на километри от полската граница, което вече е много притеснително. Потенциал има и за дестабилизиране на ситуацията и в съседната на Румъния Молдова.  Така че рисковете са налице и точно затова са нашите съвместни усилия ние да неутрализираме тези рискове. Това е и целта на това посещение, каза още държавният глава.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6661 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
Браво Радев

2022.03.15 | 20:57

41
Само така ще победиш окончателно Борисов,като покажеш,че си истински НАТО-вец и Европеец! Успех! Само НАТО и Европа! Да живее България!!

2022.03.18 | 10:46

47
Да
А ★♠♪

2022.03.15 | 21:01

42
А КРИМ КЪВ Е ..., ЦЯЛ СВЯТ СЕ ЧУДИ...

2022.03.18 | 10:45

46
Само така,светът трябва дасе движи в правелна посока.България също.Точен си за сега гн Президент.

2022.03.15 | 20:19

33
РАДЕВ, БОКЛУКО И ТИ ЛИ СЕ ПРОДАДЕ

2022.03.16 | 00:57

45
ДА ГРАБНЕ НА МАИКА ТИ ПОТКАТА
А

2022.03.15 | 21:13

43
Ти кво искаш бе .., да грабне сърп и чук ли ...ммастийо такава...
А ★♠♪

2022.03.15 | 20:33

36
...НЕНОРМАЛЕН ПО КОРНЕЛ тв...." ПАРЛАМЕНТА ДА ЗАБРАНИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЕ ПОКАЗВА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА " ....ТАКА КАЗА ЕДИН ЛУД ПО ТЕЛЕФОНА ДНЕС В 16:50 ....И БЕШЕ ВЪРЛ ПУТИНИСТО ПСИХОПАТ..
Те

2022.03.15 | 21:13

44
Там по телефона не са добре .
А ★♠♪

2022.03.15 | 20:56

40
КАКВИ СА ТИЯ ФАШИСТКИ ЗАКОНИ В ПУТИНМОСКОВИЯ , ЧЕ ЗА ПЛАКАТ И ДРУГО МНЕНИЕ НА ЖУРНАЛИСТИ В ДЪРЖАВНА ТЕЛЕВИЗИЯ СЕ ЛЕЖИ 15 ГОДИНИ В ЗАТВОР....КАКВО Е ТОВА ...СЕВЕРНА КОРЕЯ , ВЕНЕЦУЕЛА , ВИЕТНАМ....А ?....
зелен чорап

2022.03.15 | 20:47

39
тва ли наредиха краварите хахаха
БСП

2022.03.15 | 20:37

38
..И КОРНЕЛ тв ПСИХО....ИСКАТ КРЕМЪЛ ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ..., ДНЕС ПО ТЕЛЕФОНА СЕ ОБАЖДАХА ПСИХОПАТИ..., СЪЩИТЕ СЕ БИХА И ЗА ОЛИО....ГГГУВЕЕДА ...
А ★♠♪

2022.03.15 | 20:33

37
...НЕНОРМАЛЕН ПО КОРНЕЛ тв...." ПАРЛАМЕНТА ДА ЗАБРАНИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЕ ПОКАЗВА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА " ....ТАКА КАЗА ЕДИН ЛУД ПО ТЕЛЕФОНА ДНЕС В 16:50 ....И БЕШЕ ВЪРЛ ПУТИНИСТО ПСИХОПАТ...
РАДЕВ е

2022.03.15 | 20:29

35
национален боклук
Гого

2022.03.15 | 20:20

34
Румбата ако нападне Путин, че паднем от смех:))))

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини