Тонев: В рамките на мандата трябва да преминем от клинични пътеки към диагностично-свързани групи

  • 13 март 2022 10:36

  • 1265
  • 7
Тонев: В рамките на мандата трябва да преминем от клинични пътеки към диагностично-свързани групи
© Булфото (архив)

Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече 5,8% от БВП. В този процент има големи суми, свързани с овладяването на Covid кризата, но задачата на коалицията ще бъде в рамките на тези проценти да се аргументират политики за подобряване на качеството на здравеопазването, така че този процент да бъде запазен занапред и да няма отстъпване от него. Тази позиция изрази в интервю за предаването „Неделя 150“ председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев от ПП.

Активно се обсъжда моделът на диагностично свързаните групи – дали да се въведе готов работещ модел от друга държава или да се направи компилация от няколко модела с оглед нуждите на българския пазар, уточни Антон Тонев.


Най-бедните най-ощетени в бюджета на НЗОКТонев декларира амбиция в рамките на мандата на коалицията да се смени моделът на финансиране – от клинични пътеки към диагностично-свързани групи или някаква модификация на модела на диагностично-свързаните групи.

Така по думите му пациентът ще бъде по-добре и навременно обгрижван, без забавяне в лечението на съпътстващите заболявания – при една водеща и няколко съпътстващи диагнози ще се получава финансиране за лечение на всички тези заболявания.

Антон Тонев отбеляза значението на 2 „контролни точки“ през настоящата година – актуализацията на бюджета юни-юли и преразпределението на финансовите потоци на Здравната каса през септември. С тези 2 контролни точки ще бъдем адекватни на ситуацията, посочи той.

Идеята, около която сме се обединил, е да има справедливо покачване на голяма част от клиничните пътеки с определени приоритети, например майчино и детско здравеопазване, допълни Антон Тонев.

Когато НЗОК дава голям брой хоспитализации, но те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система. При по-високи цени на пътеките, дори с по-малко хоспитализации увеличението успява да стигне до болничната система, поясни той.

С въвеждането на новите правила за продажба на ток на борсите в България и въвеждането на дългосрочни договори за закупуване на електроенергия лечебните заведения ще могат по-добре да планират разходите си, за да няма сътресения, смята д-р Тонев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1265 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.03.13 | 19:07

7
Не е ли малко по 2.90 лв.? Ални бе.
Цв

2022.03.13 | 15:13

6
Какъв мандат - пътници сте вече!

2022.03.13 | 14:38

5
Нека да познаем, всички групи ще са свързани с ковид :)
бегай оттука

2022.03.13 | 14:06

4
бе тъпигьоз... къв мандат бе помияри безродни, вашата м@мичка мръсна
баба люба

2022.03.13 | 13:42

3
Печалбарство в мътни води,това е здравеопазването.Лекарите работят при ужасни условия,ниски заплати и са принудени да си изкарват отгоре като преглеждат и оперират като луди.Без нормиран работен ден,и всеки месец започват от нулата отново.За радост на собствениците на болници.БЛС мълчи,МЗ мълчи.Кажете истината бе !
ХУИЛИО УМРЕ

2022.03.13 | 13:35

2
В Боко-Барселонагейт, освен името на пpocтитyтkaта Бopиcлaвa Йoвчeвa, лъсват имената на шeфa на Бoйko Бopиcов - Bальo Злoтo и дъpтaта kypва от ДC на БKП - Цвeтaнka Kapaгьoзoвa: uni.su/fpwP8d Героите с бутика в Барселона добиват газ и усвояват милиони от Европа: uni.su/Qn3zkt
Нищоправец

2022.03.13 | 12:43

1
МАНДАТА ВИ СВЪРШВА,УРОДИ КРАДЛИВИ

Добави коментар

Водещи новини