Оперативна координационна група отговаря за бежанците от Украйна

  • 10 март 2022 15:30

  • 537
  • 4
Оперативна координационна група отговаря за бежанците от Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков в Министерския съвет действа Оперативна координационна група. Задачата на групата е да координира действията на държавните институции с усилията на областните управи и общините, бизнеса, гражданските обединения и хората за евакуирането и настаняването на потърсилите закрила у нас от войната в Украйна. Ръководител е Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера. Валери Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13274

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта. Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент.

Василев: Очакваме стотици хиляди бежанци

Последвайте канала на

Константин Тодоров
537 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.03.10 | 20:26

4
Що не пишете пенсионерите за бежанци? Пенсионер средно 500 лв., бежанец 1200 лв. на месец. Половината работещи получават по-малко.
Сърбеца

2022.03.10 | 17:35

3
Не ги искаме тея ку.рви малки и големи

2022.03.10 | 15:55

2
ала бала

2022.03.10 | 15:52

1
А за българските бежанци дет са евакуираха или за нашите пенсионери дето няма как да се евакуират кво правим.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини