НС започна с декларация за паметта на Димитър Пешев и спасяването на българските евреи

  • 09 март 2022 09:33

  • 329
  • 0
НС започна с декларация за паметта на Димитър Пешев и спасяването на българските евреи
© Булфото

Днешното парламентарно заседание започна с въпрос на Йордан Цонев към Никола Минчев относно това дали въпросите на ДПС са отнесени към премиера. След него процедура направи Хамид Хамид, който каза, че от ДПС са внесли два законопроекта, които досега не са включвани в дневния ред на съответните парламентарни комисии: „Моля да не делим законопроектите на тези на опозицията и управляващото мнозинство“.

Думата взе и Радослав Чолаков, който заяви, че страната е във форсмажорна ситуация. Той критикува дневния ред нас на парламента като каза, че включените точки не отговарят на дневния ред на обществото. По думите му законопроектите, касаещи статута на бежанците и друг за доброволчеството, внесени от ГЕРБ-СДС, отговарят много повече на актуалната ситуация.

Депутатите дебатираха дали трябва да се включват микрофоните на БНТ и БНР и да се предава на живо. Предложението направи Никола Димитров. Радомир Чолаков апелира това да не се случва: „Целият български народ ще ни гледа как се излагаме с този дневен ред“. След гласуване предложението не беше прието.

Снежанка Траянска от ИТН направи декларация, с която почете спасяването на българските евреи по време на Втората световна война: „Сваляме глава пред Димитър Пешев. С включване на споразумението за депортиране на българските евреи е застрашен техния живот. Мигновената му реакция е причината за спасяване на живота на българските евреи“. Тя припомни, че Пешев изпраща писмо до Богдан Филов, подписано от 42 депутати: „На този ден кюстендилци поднасят цветя на паметника на Димитър Пешев в града. Прекланяме се пред смелостта и човеколюбието на героите, спасили българските евреи. Днес на фона на война и пандемия все повече се замисляме за стойността на човешкия живот. Той няма цена“.

Вижте какви решения ще взима МС утре

Декларация направиха от „Възраждане“. Те припомниха за атентата на гара Буново от 1985 г.: „Не трябва да забравяме, че вътрешните врагове са по-опасни от външните. Не трябва да допускаме политиците да забравят, че защитата на отечеството е от първа необходимост. Ние няма да забравим Буново. Ние от „Възраждане“ призоваваме да станем на крака и с минута мълчание да почетен жертвите на турския атентат“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини