Румен Радев убеден в бъдещето на Центъра КВАЗАР

  • 08 март 2022 16:52

  • 1506
  • 3
Румен Радев убеден в бъдещето на Центъра КВАЗАР
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който посети днес Института по роботика на БАН и се запозна с изградения по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Център за компетентност "Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска"  - КВАЗАР, заяви, че е убеден в бъдещето на специализираното научно звено.

То обединява над 15 научно-изследователски лаборатории и 70 специалисти, и разчита основно на проектно и програмно  финансиране.

Приветствам ви за това, че вашият център си е поставил едно изключително високо ниво на амбиции за бъдещето и вървите по устойчив път, така че тези амбиции да бъдат реализирани в интерес на обществото, посочи президентът Радев. Информацията е ключов фактор в съвременния свят. Този, който успее да предава огромна по обем информация по възможно най-бързия начин и с висока степен на защита, ще владее и бъдещето, ще бъде конкурентноспособен, ще има гаранции за своята сигурност в един все по-трудно предсказуем и наситен с високо ниво на конкуренция свят, посочи президентът.

Държавният глава приветства подхода да бъде развита активната връзка между науката, бизнеса и образованието. Приносът ви за развитието на високотехнологични производства, иновации, икономика с висока добавена стойност, е най-голямата подкрепа за решаване на демографския проблем, пред който сме изправени, каза Радев.

Румен Радев ще посети Института по роботика към Българската академия на науките

Днес сме в поредната криза - не само социална, не само икономическа и здравна, но налице е и криза в сигурността. Системата за управление на кризи е занемарена от десетилетия. Тази система тепърва трябва да изграждаме, но в друг вид, да я трансформираме в единна национална система за управление при кризи. Знам, че вие в Центъра се занимавате с оценка на риска при управление на кризи, посочи държавният глава. Тук съм, за да обсъдим и възможностите този Център, концентрирал в себе си огромен научен и организационен потенциал, да стане част от Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

При посещението пред президента беше представена дейността на Центъра, разработваните от него системи, както и Националния план на България за квантова комуникационна инфраструктура. Сред присъствалите на представянето беше и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1506 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.08 | 20:59

3
Държавният Идиот -без коментар
Ученика

2022.03.08 | 18:34

2
Център за изучаване на нуждата от кофички за кисело мляко.
БАНКЯНСКИ ДАРАДОНКИ По КОСМАТ ГАЗ

2022.03.08 | 17:10

1
q towa e nowa mutra...

Добави коментар

Водещи новини