Какво е решението за самозапалванията в сметищата?

  • 08 март 2022 10:32

  • 923
  • 1
Какво е решението за самозапалванията в сметищата?
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На територията на страната има много сметища, които чакат разрешение. Тези сметища често се самозапалват, което наруша живота на хората в близките населени места. Оказва се, че практиката на самозаравяне не върши работа. Този въпрос зададе Снежанка Траянска от “Има такъв народ” на екоминистъра Борислав Сандов.

В отговор Сандов каза, че наистина става въпрос за самозапалвания заради наличието не стъкло в боклука. Той обаче изрази опасения, че не всеки път става въпрос за самозапалване: “Тъй като натрупаните отпадъци са в дълбочина се случва тлеене, без върхов пожар, но трудно могат да се потушат. Единственият начин за гасене е чрез вода. Възможно е да има и друг начин. На такива места трябва да има възможност за реакция чрез системи за водно погасяване”.

Сандов подчерта, че има проблем със здравето на хората при такива процеси заради частиците, които се отделят при горене.

ВМРО внася програма за насърчаване на разделното събиране на отпадъци в София

Траянска отправи предложение към МОСВ да потърси начин за решение на този въпрос: “Това, че не може да се загаси с вода или пръст не помага на населението”.

Екоминистърът благодари за повдигането на въпроса и подчерта, че в последните години самозапалванията намаляват. Според него превенцията е най-добрият подход в случая. Той се ангажира да проучи дали има добър опит от чужбина по този въпрос.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бъззззз

2022.03.08 | 14:02

1
Скрий се, Сандов, че всяко следващо изказване е по-нелепо от предходното хахаха

Добави коментар

Водещи новини