Петър Витанов: Пандемията остави тежък отпечатък върху жените, с войната ситуацията се влошава

  • 08 март 2022 09:21

  • 1263
  • 6
Петър Витанов: Пандемията остави тежък отпечатък върху жените, с войната ситуацията се влошава
© Витанов/прес

Пандемията нанесе много тежки щети върху физическото и психическото здраве на жените. В момента в Европа се води война, която ще нанесе още по-големи поражения. Това каза Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП пред БНР.

„В момента сме в ситуация на война, в която непрестанно ставаме свидетели на репортажи, в които жени търсят убежище заедно със своите деца, бебета се раждат по граници и бункери. Имаме вече повече от милион и половина бежанци, като те са предимно жени и деца, защото мъжете са мобилизирани. Пътуват сами,  без да знаят, къде ще замръкнат, какво ще се случи с техните семейства. Войната със сигурност ще има тежко отражение на положението на жените“, коментира Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

Честит празник на всички дами!

По случай Международния ден на жената Европейският парламент направи проучване сред жените за оценка на въздействието на пандемията върху различни аспекти от техния живот. В края на седмицата Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“.

Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее цитира изследване на Евробарометър, според което 77% от жените в ЕС считат, че пандемията от COVID-19 е довела до засилване на физическото и емоционалното насилие срещу тях в собствената им държава, като този процент варира от 93% в Гърция до 47% в Унгария.

Над една трета от интервюираните заявяват, че пандемията е оказала отрицателно въздействие върху доходите на жените, върху равновесието между професионалния и личния им живот и върху времето, посветено на труд срещу заплащане.

„Това са много тревожни данни, като в България процентът е по-висок и кризата се е отразила още по-тежко на българските жени“, каза Витанов.  

Няколко ключови мерки се определят от Европарламента за справяне с насилието. На първо място улесняване на подаването на сигнали за насилие срещу жени, увеличаване на възможностите за жените да търсят помощ чрез горещи телефонни линии, повишаване на осведомеността и обучението на полицията и съдебната система по този въпрос, както и увеличаване на финансовата независимост на жените, посочи Витанов.

„Икономическата зависимост не позволява на много жени да избягат от своите насилници“, каза още Витанов.

Левицата в Европа работи за преодоляване на различията в заплащането между жени и мъже, както и за техен равен старт и еднакви перспективи за кариерното им развитие.

„Темата за насилието над жени в България все още е табу. Належащо е създаване на повече кризисни центрове, които да приемат жените, станали жертви на насилие. Законът за домашното насилие трябва да въведе онези европейски практики, които дават допълнителни гаранции за безопасността на жените. В това отношение изоставаме много. В малките населени места е много трудно да признаеш, че си жертва и да потърсиш помощ. Така се създава един омагьосан кръг. За съжаление държавата е абдикирала от тази тема“, констатира Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1263 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.03.08 | 10:04

5
пълни глупости! който вярва на тези циркове - и "пандемия" и "война", или е участник в тяхната организация, или е пълен тъпанар!
народен глас

2022.03.08 | 11:25

6
спирай белото

2022.03.08 | 09:36

3
И за педалите беше голяма трагедия,не пренебрегвайте тези нежни душици бе педаломразци гадни.
лбгт

2022.03.08 | 09:42

4
нашите 72 пола на кои дни ще празнуват?

2022.03.08 | 09:35

2
Те даже още не са ползвали авиация и по сериозни ракети,шматкат се из украйна с няколко танка пускат по някоя малка ракетка дето и блок не може да срине и това е.

2022.03.08 | 09:28

1
кога ще бесим организаторите?

Добави коментар

Водещи новини