Промениха пълната забрана за добив на газ по метода "фракинг"

  • 14 юни 2012 14:46

  • 2120
  • 7
Промениха пълната забрана за добив на газ по метода "фракинг"
©

С 92 гласа "за", 12 - "против" и шестима "въздържали се" парламентът отмени отчасти забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разкъсване" /фракинг/ при проучване и добив на газ и нефт. Пълната забрана бе наложена с решение на Народното събрание на 18 януари.

Предложението бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и на двама независими депутати. От "Атака" бяха "против", а от Коалиция за България имаше и "против", и "въздържали се".

Забраната ще се прилага за технологията на хидравлично разкъсване /фракинг/ или всяка технология с друго наименование, която представлява нагнетяване на смес от течности, химични добавки и механични и/или органични пълнители при сондажи за извличане на нефт или природен газ, водеща до образуване на нови или разширяване на съществуващи пукнатини в нефтогенериращи скални формации. Срокът за работа на временната парламентарна комисия за проучване на добрите практики в тази област бе удължен с още три месеца.

Дебатите продължиха повече от два часа. Коалиция за България поиска да се забранят изрично проучването и добивът на шистов газ на територията на България. Всички проучвателни или добивни дейности по спорната технология, както и проучването и добивът на шистов газ, да спрат незабавно след влизането в сила на решението, а нарушителите да бъдат наказвани с глоба 100 млн. лв., предложи Петър Курумбашев. Колегата му Петър Димитров обясни,че шистов газ под земята няма, а става дума за производствен процес, който предполага вкарване на отровни вещества в недрата. Това е природен газ от шисти, а не шистов газ, подчерта бившият министър на икономиката в кабинета на тройната коалиция.

От ГЕРБ бяха категорични, че решението цели да се разреши единствено добивът на конвенционален газ, който е затруднен от наложената пълна забрана. Какво имате против шистовия газ, който би се добивал по конвенционална технология, остава впечатление, че искате да бъдем изцяло енергийно зависими от една тръба, от един начин на добиване, отговори председателят на временната комисия Диан Червенкондев. Явно, коментира той, за вас шистовият газ е опасен като възможност за диверсификация на доставките. Димитър Лазаров /ГЕРБ/ посочи, че никой не отрича, че технологията е опасна. Но по нея се добива и нефт, отбеляза той. По тази логика, по думите му, трябва да се забрани и добивът на нефт.

Да се каже, че се забранява изобщо добивът на нещо, е позиция, която не трябва да се чува в българския парламент, репликира левицата и Иван Иванов от Синята коалиция /СК/. Да забраниш добив на национален ресурс изобщо е антибългарска политика, каза депутатът и предположи, че с позицията си социалистите за пореден път искат да се харесат на Москва. Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на /СК/ отбеляза, че залежи от шистов газ у нас има, но трябва внимателно да се проучат добрите практики за безопасна технология. Той обаче заяви, че не трябва да се бърза с решението и България не може да бъде поле за експерименти.

Последвайте канала на

БТА
2120 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2012.06.15 | 09:52

7
А така, значи отвориха вратичка и за Шистовия газ. Това е най-манипулативното и лобиско правителство. Видяха че хората скочиха, забраниха го за няколко месеца и сега като всичко поотихна, тихомълком си го прокарват.
петър иванов (готвим на газ)

2012.06.15 | 09:51

6
Добивът на петрол е не по малко опасен от добива на газ от шисти даже много повече . Една авараиа на нефтена платформа в Черно море ,може да доведе до невиждана природна катастрофа ,понеже то е затворено море (а в нашето море има петрол много , това го знаят изследователите още от "комунизъма") . В сравнение с тази в Мексиканския залив , ще изглежда като разликата между атомна и конвенционална бомба . Целият (останал) живот в морето просто ще изчезне ,да не говорим какво ще се случи с туризма . А според мен трябва да се даде шанс на тази технология за добиване на газ . Нека се пусне спецификация на метода , точно как се извършва всичко за и против , нека хората го видят с очите си и тогава да казваме не или да . В противен случай ще сме вечно зависими , освен ако не въведем технологията на студен ядрен синтез . Тогава вече нищо няма да бъде невъзможно .
oh

2012.06.15 | 09:51

5
Аве Българи вие или сте прости или някой ви промива мозъците,ще имаме такова богатство и няма да си го използваме в близкия изток да не да има такива като вас да плюят ама си живеят охолно.Ама така е Българина е такъв дай му някой лев и ще оплюе дори и майка си само и само да вземе някой лев......

2012.06.15 | 09:50

4
Аве oh, не те знам какъв си по националност, но аз съм българин и не се считам за прост! А разликата между близкия изток и БГ е че там са само пустини и ако не добиват нефт ще умрат от глад!!! Те просто нямат природа, която да пазят. А народите, населяващи тези земи дават мило и драго за малко зеленина и чиста вода! Нашето богатство е природата, селското стопанство и водите.Ако ги унищожим заради "умници" като тебе и като продажните ни политици, ще трябва да се научим да дишаме шистов газ, да пием нефт и да ядем битум!

2012.06.15 | 09:20

2
Ти сам се описваш какъв си простак - "дай някой лев и ще оплюе и майка си". Кажи ми ти сега за "някой лев" не оплюваш ли всички, ВКЛЮЧИТЕЛНО и майка си? А иначе браво, само така продължавайте, мили ГЕРБерчета. Колко "планирани умирания" сте заложили за 2013? А за 2014? До 2020 ще станем ли 3 милиона? Таман по един милион роби за Боко тиквата, за Цецо-шестака и за Цвети Бориславова. Кеф, кеф, кеф...

2012.06.15 | 09:50

3
ГЕРБ са наистина долни и провеждат антибългарска политика. Факти - бол! Къде сте фенове на ГЕРБ? Дано пиете само шистова вода и рак да хванете и т.н.
xxx

2012.06.15 | 09:18

1
мамичката ви, боклуци долни

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини