Каримански: България има нужда и отваря вратите си за бежанците от Украйна

  • 25 февруари 2022 18:44

  • 1101
  • 2
Каримански: България има нужда и отваря вратите си за бежанците от Украйна
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

България има нужда и отваря вратите си за бежанците от Украйна. Това коментира пред журналисти в парламента Любомир Каримански („Има такъв народ“) по повод възможността Министерският съвет да реализира разходи от икономии за справяне с кризата, предизвикана от войната в Украйна. Каримански е вносител на предложението от името на управляващата коалиция. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Предложението бе направено като редакционна поправка в разпоредбите на Закона за държавния бюджет за 2022 г., които депутатите обсъждат на второ четене трети ден подред.   

От 1 април минималната работна заплата става 710 лева, увеличават се и детските надбавки

Каримански уточни, че по този начин всички средства, които са постигнати от икономия, ще могат да бъдат насочени към бежанците от Украйна, към хората от Украйна, които искат да дойдат да живеят в България.

Знаете, че ние имаме нужда от такъв тип хора и трябва да отворим вратите си и да ги посрещнем като добри домакини в България, за да живеят спокойно, добави депутатът.

Каримански подчерта, че текстът е достатъчно гъвкав и разширен като възможност, така че, ако има някакви дори косвени щети за България, те ще могат да бъдат покрити с този инструмент.

Конфликтът в Украйна може да принуди 5 млн. души да напуснат страната

Ние искаме да има възможност да реагираме, посочи вносителят. 

Председателят на ПГ „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов подчерта, че това предложение е било изработено от управляващата коалиция именно за да се даде широка възможност свободните средства в бюджета да бъдат насочени към съответните нужди, било то от хуманитарна помощ, посрещане на бежански поток, или други афекти, свързани с нашата икономика.  

Хотелиери и ресторантьори са готови да осигурят престой и работа на българите от Украйна у нас

Иванов обясни, че така дават необходимата гъвкавост на правителството в този кризисен момент, свързан с толкова много непредсказуемост. По думите на депутата няма ограничения на средствата, които могат да се използват по този текст и кабинетът има пълна възможност да реагира на всичко, което ще се случи.

Ние се радваме, че това е един текст, който беше подкрепен от цялата парламентарна зала, каза Иванов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1101 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Винкел

2022.02.25 | 19:44

2
А за Сирийци
10

2022.02.25 | 19:32

1
Абе идиот. Хората бягат от войната ама виждаш ли ти, България имала нужда.

Добави коментар

Водещи новини