Министър Гьоков в парламента заради „Системата ни убива“: Започват активен диалог

  • 22 февруари 2022 14:10

  • 1404
  • 1
© Bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Увеличението в бюджета на ДОО е с 8,3% или в 1,295 млрд. лв. Увеличението на бюджета на социалното министерство е с близо 350 млн. лв., от които 230 млн. лв. пряко насочени към хората с увреждания. За съжаление, ниските нива на социалните плащания, установени през годините, не създават усещане за справедливост у хората. Необходими са сериозни реформи в социалното подпомагане, свързани с ключова промяна в оценката на трудоспособността. Това заяви на брифинг в парламента социалният министър Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора.

"Направихме възможното, а именно увеличаване на процента на инвалидните пенсии спрямо социалната пенсия за старост. Разделихме ги на три групи. Всяка от групите получи възможно най-високия размер увеличение", каза още той. 

Майките от "Системата ни убива" опитаха да влязат в парламента

Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви какво предвиждат да направят управляващите.

„Важно е да дадем точните проценти. Размерът за социалната пенсия за инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост, както следва: за лица с трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане със 100% с определена чужда помощ предвиждаме 160 на 100. за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане от 91 до 100% предвиждаме 140 на 100. За лица от 71 до 90% на 100 предвиждаме 130 на 100. Това, което ще направим в момента, е отговор на повечето от исканията, които и народните представители са отправили към бюджетната комисия, и на хората с увреждания“, посочи той.

"Като коалиция искаме да покажем, че сме близо до хората и се вслушваме в думите им. Разбрахме се от вторник да започнем поредица от срещи и дискусии с представители на различни организации. Има внесен законопроект за Закона за личната помощ. Активният диалог започва от следващата седмица“, каза Искрен Арабаджиев от ПП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.22 | 15:07

1
Да видим ! Спрете фалшивите телкове на цветнокожите и дайте на тези деца, които наистина се нуждаят от тях.

Добави коментар

Водещи новини