Пътностроителният бранш иска спешна среща с Асен Василев и Гроздан Караджов

  • 22 февруари 2022 13:28

  • 845
  • 1
Пътностроителният бранш иска спешна среща с Асен Василев и Гроздан Караджов
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Управителният съвет на Българската браншова камара „Пътища“ настоява за спешна среща с министъра на финансите Асен Василев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, за да бъде изяснена ситуацията и развитието на пътностроителния бранш, съобщиха от камарата.

В рамките на вчерашния ден от Министерство на регионалното развитие и благоустройството разпространиха информация, в която бе обявено, че междуведомствена работна група прави ревизия на договорите за текущ ремонт и поддържане.

Както и че: „Плащанията ще се осъществят след осигуряване на средства на МРРБ, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с нарочно решение на Министерския съвет. В проектобюджета на АПИ за 2022 г. не са заложени средства за изплащане на натрупаните задължения по договори с надхвърлени стойности, защото не е уточнен точният размер на сумите“.

ББК „Пътища“ уточнява, че след активен диалог през ноември беше постигнато съгласие между фирмите и възложителя, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“, за подписване на споразумения за предсрочно прекратяване на договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканска пътна мрежа, както и бяха разписани конкретни срокове за разплащане на извършени и текущи дейности.

Може ли стотици строители да останат без работа точно преди сезона на ремонтите?

В споразуменията изрично е записано условието и срока за заплащане на дължимите от страна на АПИ задължения, а именно осигуряване на финансов ресурс, предвиден в бюджета на Република България за 2022 г., но не по-късно от 30.06.2022 г.

Обявеното намерение от страна на МРРБ и МФ показва, че не се планира да се спази приетото подписано споразумение.

Българска браншова камара „Пътища“ вярва, че чрез диалог възникналите проблеми могат да намерят решение. В противен случай действията на Възложителя поставят Изпълнителя в невъзможност да изпълнява задълженията си по договора за поддръжка на републиканските пътища.

ББК „Пътища“ е категорична, че ще окаже безрезервна подкрепа на своите членове, за да защити интересите им.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
845 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Абвг

2022.02.22 | 13:59

1
Искайте, искайте.. Не се застъпихте за Борисов, сега ще го д"хате.. утрепки продажби!

Добави коментар

Водещи новини