Радев: Ансамбъл „Филип Кутев“ е символ на българското фолклорно наследство и сценично изкуство

  • 21 февруари 2022 10:08

  • 326
  • 6
Радев: Ансамбъл „Филип Кутев“ е символ на българското фолклорно наследство и сценично изкуство
© Прессекретариат на държавния глава
Слушай новината Слушай новината

През седемте десетилетия на своята впечатляваща дейност Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ се утвърди като символ на българското фолклорно наследство и сценично изкуство. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който участва в отбелязването на 70-годишнината от основаването на ансамбъла, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът и съпругата му наблюдаваха в зала 1 на Националния дворец на културата спектакъла „Наследството“ – последният от трилогията концерти, с които ансамбълът отбелязва годишнината си.

Тържествените фолклорни спектакли „Началото“, „Пътят“ и „Наследството“ се проведоха под патронажа на държавния глава.

За значимия принос към развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по повод 70-годишнината от създаването му, президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на удостои държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“.

В словото си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изтъкна, че българската народна песен и танц са магия, която ни среща с духа на нашите предци, разтваря времето и пространството, връща ни надеждата и в най-тежките времена и ни зарежда с вяра и оптимизъм.

„Докато ви има вас, докато продължавате да ни пленявате с вашата всеотдайност, родолюбие и талант, ще има силен български дух, ще има България“, обърна се към артистите Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Президентът подчерта и че дължим признание пред всеотдайния труд на поколенията творци, които „разпалваха родолюбието и естетически възпитаваха поколения българи у нас и далеч отвъд пределите на родината“.

По думите на държавния глава многобройните концерти на ансамбъл „Филип Кутев“ в страната и по света съхраняват и възраждат българското фолклорно богатство, творчески го интерпретират и популяризират и са повод светът да говори с възхищение за страната ни.

Директорът и главен художествен ръководител на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ Георги Андреев, който прие почетния плакет, заяви, че отличието е значима оценка за труда на творците.

Той подчерта, че целият труд на ансамбъла е в името на публиката и в името на българската традиция и дух.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
326 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.02.21 | 13:54

6
Идиотите охранявани

2022.02.21 | 13:53

5
Руският боклук пак на скъпа разходка

2022.02.21 | 12:54

4
Боклук руски

2022.02.21 | 12:43

3
Ти си символ на празнодумие.
Оня ходи на инспекции…

2022.02.21 | 12:28

1
Харвардския само се пъчи че много бил свършил и ходи на срещи с важни хора. Тоя пък все по паради и празници обикаля. Кой ще оправя държавата не знам.
Бйй

2022.02.21 | 12:34

2
Червен много червен най червен

Добави коментар

Водещи новини