Румен Гечев: Българската пенсионна система е дълбоко несправедлива

  • 20 февруари 2022 11:02

  • 2394
  • 9
Румен Гечев: Българската пенсионна система е дълбоко несправедлива
©
Слушай новината Слушай новината

Все още българските пенсии са най-ниски в ЕС, но трябва да се предприемат реформи за преструктурирането и определянето на пенсиите съобразно българската черга, така че да се възстанови социалната справедливост. Това отбеляза в ефира на бТВ депутатът от БСП Румен Гечев.

„Заложената инфлация за годината е 5,6%, а увеличението на пенсиите е по-високо – не би следвало инфлацията да „изяде“ пенсиите при сегашната обстановка. Би било много цинично да се твърди, че увеличавайки скандално ниските пенсии, това поражда инфлация. Тя се поражда от неразумно увеличение на паричната маса в обръщение и ниско ниво на производство“, коментира Румен Гечев.

По думите му българската пенсионна система е дълбоко несправедлива. „От една страна расте минималната пенсия, която е скандално ниска, но не расте средната пенсия. В резултат на това хора с по-дълъг трудов стаж, които са правили по-големи вноски, получават почти същите пенсии като хората, които са осигурявани на минимума“, обясни депутатът от БСП.

„Това е крайно несправедливо и затова БСП като коалиционен партньор искаме промяна в начина на изчисляване на пенсията“, каза той.

Според него трябва не само да се повишават пенсиите, но и да се промени структурата на повишението, така че постепенно да се възстанови социалната справедливост.

Д-р Хасан Адемов: Швейцарското правило в България не работи в полза на пенсионерите

Румен Гечев посочи още, че преструктурирането на бюджета може да се случи във връзка с евентуален международен конфликт.

„Всяка страна, когато подготвя бюджет, има и определени резерви във връзка с възможни природни катаклизми и непредвидени обстоятелства. Ние имаме фискален резерв 9 милиарда, трябва да поддържаме 4,5 милиарда. Това е единият буфер, другият е буфер са резервите, с които разполага Министерството на финансите“, каза Гечев

Според него евентуален конфликт между Украйна и Русия ще има тежко икономическо въздействие върху цяла Европа и България.

„Тогава ще имаме допълнителни проблеми с износа и евентуални доставки на енергийни ресурси. Последиците наистина са непредвидими“, посочи той.

„Ние няма как и не трябва да реагираме краткосрочно с военни приготовления“, каза Гечев.

По думите ни нито самолетите ни могат да станат повече, нито можем да купуваме нови подводници. Във военно отношение краткосрочно нищо не можем да променим, посочи той.

Според него конфликтът не е толкова пряко между Русия и Украйна, колкото между САЩ, Русия и Китай.

Според него България не е застрашена, защото е членка на НАТО. „Заплахата срещу България е заплаха срещу целия блок. Никой до сега не твърди, че някой от някъде заплашва НАТО“, каза той.

НАТО заплашва Русия, тъй като се приближи до границите й, това е факт, и Москва реагира, коментира Румен Гечев.

Калина Христова
2394 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ЦЕКО КМЕТО

2022.02.20 | 19:43

9
Далавераджиите които взимаха пари под масата и не се осигуряваха получиха силна подкрепа от социалния министър на БСП И ОТ ПРЕДИШНИЯ ГЪЛАБОВ! Срам и позор за тия които викаха долу корупцията! Срам и за Корнела която лъжеше безочливо за начина на преизчисление!
KOPTOR

2022.02.20 | 19:38

8
Да и тия които са се осигурявали на минимален доход получиха най голямо увеличение ! Демек тарикатите им дадоха най много пари! И слепия видя че правителството защити сивата икономика! А тоя откри топлата вода!
ЗАКС

2022.02.20 | 19:25

7
Тоя не беше ли министър на "икономическото развитие" в кабинеа Виденов през 1997?

2022.02.20 | 14:03

6
Хората на минимума са били двойкаджии

2022.02.20 | 13:57

5
Хората на минимума са се чесали отдолу, вместо да бачкат

2022.02.20 | 13:35

4
Мръсен червен помияр
К. У. Р за БСП и боклука радефффге

2022.02.20 | 13:25

3
Гечееееффффф , мръсен нагъл болшевико кой открадна пенсионния фонд да е.ба твойта мама миризлива престъпна НЕКАДЪРНА?!
А ти

2022.02.20 | 12:24

2
дърт комундел и русофил какво направи пенсионната система да стане по-справедлива? Нали вие комунистите изравнихте пенсиите в ниските нива. А тавана не махате като крадете хората, които са с голям осигурителен принос и са работили дълги години. Мазен манипулатор, нали ти беше в некадърното правителство на Виденов.

2022.02.20 | 11:17

1
Ха, що па само пенсионна? Какво е справедливо тук? Цяло чудо е, че има стигнали до пенсия.

Добави коментар

Водещи новини