Финансовият министър за ТЕЦ “Марица-Изток”: Поемаме ангажимент за затваряне на централите

  • 18 февруари 2022 10:18

  • 4960
  • 1
© Булфото

Днес по време на парламентарния контрол въпрос зададе народният представител Красимир Вълчев.

Той попита финансовия министър Асен Василев относно плановете и поетите ангажименти за трансформация на сектора енергетика и по-конкретно за въглищните централи: “Надявам се, че осъзнавате, че поне 15 години не можем без “Марица-Изток”. Какви ангажименти ще заложите в най-актуалния проект за възстановяване и устойчивост? Проучихте ли предложенията на академичните среди за осъществяване на проекта за декарбонизация? Какви ще са тези батерии, литиево йонни ли ще бъдат или други? Проучени ли са възможностите за разширяване на Павец “Чаира”. Темата е достатъчно важна, за да импровизираме. Има доклад на ТУ-София”.

Василев отговори, че с проучени възможностите за разширение на Павец “Чаира”, но той не може да бъде реализиран с европейски средства. Като причина посочи наказателни процедури в сектор околна среда: “МОСВ заедно с БАН работят по това да се свърши работата и проекта да бъде отблокиран”.

По темата за "Марица-Изток” отговори: “Поемаме ангажимент за намаление на 40% от въглеродния отпечатък и затваряне на централите, които не отговарят на екологичните изисквания. Това позволява на страната да ползва сезонно мощностите. Така се намаля риска зимата да останем без мощности”.

Той изрази мнение, че е по-добре да има заводи за литиево йонни батерии в България.

Ще има ли в България финансов омбудсман?

Красимир Вълчев направи реплика на вицепремиера: “Докладът на ТУ-София предлага хибридни решения за намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Това са направили останалите страни - възложили са на университети. Опасявам се, че не сте запознати с доклада на ТУ-София, а с този на Минно-геоложкият университет”.

Министър Василев каза, че основният акцент при преминаването към зелената енергия е сигурността, че тя ще може да бъде използвана като базова мощност.

Последвайте канала на

Novini.bg
4960 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гошо От ГЕРБ

2022.02.18 | 10:48

1
Дай да видим тея хора който работят в тецовете само в Марица изток над 3000 къде ще им намерите работа на доло горе същите възнаграждения.Българо убийци,никаква промяна не сте

Добави коментар

Водещи новини