Ще има ли в България финансов омбудсман?

  • 18 февруари 2022 09:55

  • 522
  • 0
Ще има ли в България финансов омбудсман?
© Булфото

Дали България ще има финансов омбудсман попита Костадин Костадинов по време на днешния парламентарен контрол. На неговия въпрос отговори финансовият министър и вицепремиер Асен Василев:

“България е приела колективна схема за защита на интересите. Предвижда с възможността за секторни комисии за разрешаване на потребителските спорове. В областта на финансовите услуги са формиране три помирителни комисии. Сезирането се извършва с подаване на изявление в писмена форма до Комисия за зашита на потребителите. То съдейства за разрешаване на споровете между потребителите и търговците и е безплатно за потребителите”. Според него дали тази схема е работеща би се разбрало от едно питане до Комисията за защита на потребителите.

НА ЖИВО: Депутатите изслушват 12 министри на парламентарен контрол

Костадинов отговори, че ние сме единствената държава в ЕС без институция на финансов омбудсман: “Тази институция има добри практики в другите европейски държави. Би следвало да се действа в тази посока, за да се даде една допълнителна гаранция за защита на финансовите права на българските граждани. Не чух конкретен отговор на това дали смятате да действате в тази посока”.

Василев направи дуплика като каза, че функцията на финансов омбудсман се изпълнява от Комисия за зашита на потребителите и нейните подизпълнителни структури.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини