Румен Петков и Мария Капон в спор за проекта АЕЦ "Белене"

  • 17 февруари 2022 10:19

  • 2077
  • 3
Румен Петков и Мария Капон в спор за проекта АЕЦ "Белене"
© Нова телевизия

"Ние сме "за" ядрената енергетика, но да е в АЕЦ "Козлодуй". Вече 35 години не се намира никой да построи Белене, защото се искат държавни гаранции. Единственият реален шанс за финансиране е да се направи хибрид". Това заяви за "Твоят ден" Мария КапонМария Капон Мария Капон е родена в град Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност от "Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се.БГ е гражданска платформа с председател Мая Манолова. Манолова е категорична, че".

За нея българският национален интерес е диверсификацията. "Още сега може да се започне да се смесват горивата в Козлодуй. В пети блок може да се използва американско ядрено гориво", смята тя. И уточнява, че трябва да има истински анализ от експерти по темата. "Руското гориво е добро, но трябва да има различни източници, да се диверсифицират доставките. АЕЦ "Белене" никога няма да се случи. Арогантното руско вмешателство трябва да спре", коментира Капон.

Караджов: Няма икономически смисъл от строежа на АЕЦ "Белене"

Според лидерът на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в площадката в Белене е готова, буквално утре може да започне инсталация на мощности. "Има силен интерес от кандидати за изграждане на АЕЦ "Белене", което е показател за потенциала на проекта, но според нас е най-добре да бъде държавен. Ако започнем утре Белене, ще имаме реактор 7 години, ако започнем само разсъждения на тема Козлодуй, ще имаме реактор след 30 години", заяви той. И допълни, че 27% от енергията на ЕС идва от ядрени реактори.

"Въпросът е в качеството на горивото, гарантираните доставки и най-добрата цена. Горивото на Уестингхаус направи проблеми", посочи Петков. Той е "за" диверсификация, но със стриктен контрол на цената, за да не бъде внесен скъп втечнен газ, както според него вече се е случило.

И двамата са на мнение, че трябва да се търси отговорност от директора на проекта ICGB (газовия интерконектор България-Гърция) Теодора Георгиева за това, че не е завършен.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2077 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
санитар

2022.02.17 | 12:03

3
и тая трътка стана ядрена.

2022.02.17 | 11:54

2
Милиони по улиците на Канада срещу забраните а вече срещу и президента Трюдо, който иска да вика танковете.
ИЦО

2022.02.17 | 11:36

1
Само за сведение, Румен преди да дойде в стуиото в кой шадраван се изпика????

Добави коментар

Водещи новини