Правителството създаде Съвет за развитие на гражданското общество

  • 16 февруари 2022 13:50

  • 262
  • 0
Правителството създаде Съвет за развитие на гражданското общество
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

На редовното заседание днес на Министерския съвет бе конституиран Съветът за развитие на гражданското общество. Председател на Съвета ще бъде вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, съобщиха от нейния пресофис.

През 2018 г. Законът за юридическите лица с нестопанска цел е променен по инициатива на гражданските организации и след широки обществени дискусии с различни техни представители. В него се вписва създаването на СРГО, който да подпомага държавата за разработването и провеждането на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество. Въпреки това, оттогава до днес този съвет не бе конституиран, макар да е изработен правилник за дейността му и да са проведени електронни избори за излъчване на представители.

"В България съществува една изключително активна гражданска, доброволческа и дарителска инфраструктура. Там има голям потенциал и добавена стойност в различни важни и обществени сфери. Държавата е длъжник на тези организации - искаме да си създадем форми за ефективен диалог и сътрудничество, и този Съвет ще е една от платформите за това", коментира заместник министър-председателят по ефективното управление Калина Константинова, която застава начело на СРГО.

Сред приоритетите на новия Съвет ще бъде придвижването на закона за доброволчеството, който вече много години само се обсъжда, но не се приема; създаването на адекватен публичен модел за финансиране на гражданските организации, така че да имат възможност да разширят обхвата на подкрепата си към хората; създаването на модел за споделяне на експертните знания в сектора, защото гражданските организации разработват редица качествени проучвания и препоръки, които твърде често не достигат до институциите, се посочва в съобщението.
Критериите за членуващите организации са разписани в Правилник за организацията и дейността на Съвета за развитие на гражданското общество. Допустими кандидати за членове в Съвета са юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, с поне пет години опит в извършването на дейности (проекти, инициативи, кампании и др.) в подкрепа на развитието на гражданското общество и гражданското участие.

Членовете са избрани след електронно гласуване в периода 28 април-13 май 2020 г. На платформата https://voting.government.bg/ може да се видят всички детайли за проведения избор. Първото заседание на Съвета за развитие на гражданското общество ще се състои още през този месец, информират от пресофиса на вицепремиера.

Към Министерски съвет да се създаде Съвет за електронно управление предвижда проектопостановление

Последвайте канала на

Константин Тодоров
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини