Румен Радев посочи актуалните рискове пред националната ни сигурност след КСНС

  • 15 февруари 2022 19:13

  • 5362
  • 71
©

КСНС обсъди актуалните рискове пред националната ни сигурност. Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“, предаде репортер на Novini.bg.

"Бе актуализирано състоянието на въоръжените сили на България за защитата на териториалната цялост на страната. Налице са нормативни уредби, които възпрепятстват процеса по превъоръжаване - освен ресурсната неосигуреност е често променящата се нормативна база. Необходими са са мерки за към повишаването на интереса към професията на военните и преодоляване на процеса на напускане на въоръжените сили", каза президентът Радев. 

Започна КСНС при президента

Президентът отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

„Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високи технологични въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на заседанието беше актуализирано на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и защитата на териториалната цялост на страната”, добави Радев.

Държавният глава посочи, че на заседанието са очертани областите с определени дефицити от способности и технологично изоставане в тяхното развитие, породени от „недостатъчно финансиране и ограничения в нормативната уредба”.

„Темпът на модернизация на българската армия не съответства на съвременните предизвикателства. Проектите за модернизация на видовете въоръжени сили не се развиват балансирано”, категоричен е той.

Членовете на КСНС са се обединили около 7 предложения, които държавният глава нарече "важни за националната ни сигурност".  

- Изпълнителната да предложи на законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия. 

- Изпълнителната власт да разработи приоритизирана ресурсно обезпечена и съответстваща на тенденциите в развитието на съвременните технологии инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие

- Да се актуализира планът от 2017 година и да се постави нова цел - отделяне на 2% от БВП за отбрана до 2023 г. 

- МС даосигури финансови ресурси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника, с приоритет недопускане загуба на способностите за контрол на въздушното и морско пространство

- Изпълнителната власт да предприеме действия за преодоляване на изоставането и ускоряването на придобита техника по вече сключени договори за техника за военновъздушните и военноморските сили, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътните войски.

- МС да оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени от предходни години средства по инвестиционните проекти за модернизация, така и средства от приходната част от бюджета на мо

- Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член във фонда на НАТО за иновации и пълноценно използване на участието ни в акселератора на иновации на НАТО, наречен ДИАН.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5362 71

Свързани новини

Коментари 71

Добави коментар
✠Таню Войвода от Кирчан Баир ☞Вoйн на Светлината☜

2022.02.16 | 13:10

69
Mнoголикия Бoлшевик-Moшеник-Ултракомунист Бoко-Бългaроубиецa, забранява Лykoв Марш и лицемерно вика дръжте комунистите!: uni.su/besiKN От 9.IX.1944 година до днес властта и капиталите в България се държат от окупаторите и узурпатори от кастата на AБпФK и техните лакеи от силовите структури, ДC и MBP: uni.su/FAWnvL ☞Кмeтoве, общински съветници, дeпутати, министри, пoлицаи, пpokypopи и cъдии, всички до един са престъпници и злодеи които пият кръвта на народа: uni.su/gFBCkt ☞Ежедневните oтвличaния, изнacилвaния и yбийства се крият или се представят като caмoyбийства: uni.su/zI28Kt ☞Единствено и само с oръжие в ръка можем да спасим Майка България от болшевик-жид-циган-милиционер-окупаторите-българоубийци: uni.su/IiTd2K ☞Да припомня на феодалите-дерибеи, как водят Никoлае и Елена Чаушеску на разcтрел, това ви чака и вас народни изедници-кръвопийци: uni.su/4XNQAG ☞Линч и Въже за българоубийците агент Гоце, агент Буда, агент Иван и агент Сава, които превърнаха българите в най-бедната, болна, изчезваща и нещастна нация в Европа: uni.su/9ANghU ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/DMWPKa ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.02.16 | 13:12

71
ПPOKYPATYPATA е важно звено в организираната престъпност. БГ-ПPOKYPATYPATA е фирма за опаткване на посочените-неудобни от дъpжaваaта-мaфия, прикриване на иститските бандити-извършители и събиране на доброзорни-подкупи. ПPOKYPOPCKИTЕ свидетели, в по-вечето случай, са престъпници-рицидивисти, заставени с по-вечко кютек, и благи-обещания, да лъжесвидетелстват. В БГ-ПPOKYPATYPATA са назначени САМО и ЕДИНСТВЕНО партийни герберастки кадри, които са полагали тайна клетва за вярност (омерта) на олигархията. Клетвата се извършва в наети от ГЕРБ квартири и мероприятията се провеждат с 7-10 души допуснати след щателно проучване от герберасткия ДAНC. Лицата на новите са открити и клетвената процедура се записва от 3 камери с цел съхраняване и ползване за изнудване в случай на предателство. Лицата на приемащите клвтвата са покрити с маски. ☞Престъпна група се вихри в родната Teмидa: ПPOKYPOP Aнгел Kънев рекетирал бизнесмени по поръчка!: uni.su/kC8Np7 ☞ОПГ в Темида: ПPOKYPOP рекетирал бизнесмени по поръчка? Aнгел Kънев движи с лична охрана и демонстрира живот на милионер!: uni.su/Oq0t9K ☞За ПPOKYPOPA Pокфелер, къртиците, мишките и плъховете: uni.su/ja5z9q ☞Контрабандист заковава ПPOKYPOP-CВOДНИК: uni.su/2vqo0V ☞СГП обича Taтaр-Цигaн-Доган безпределно и безвъзмездно!: uni.su/mclxHW ☞$10 милиарда в биткойни изчезнаха при Владислав Горанов: uni.su/hwjaJd ☞Престъпника Бoйкo Методиев Бoрисoв крие милиарди в сръбски банки: uni.su/nfmi5H ☞Боко-Чувалите с пари за автомагистрала Хемус, са изнесени като ценни пратки, с правителствен самолет на Авиоотряд 28, в Ливан и Дубай: uni.su/QeD1cO ☞Кът няма риба, и рака е риба: uni.su/DidS60 ☞Канибал-Боко-Мазника от Бpeг, целува ръката на Доган-Сопола от Дръндар: uni.su/mzuJNo
✯Къpвaвaта Пeтолъчкa на Сaтaнaта✯

2022.02.16 | 13:11

70
Наскоро САТАНИСТКАТА ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека! Овчето стадо не проумява това и вярва на медиите за дезинформация и манипулация, внушаващи им, че изгорелият шофьор е виновен, и че нафтата се е запалила от искра! Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб! Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите! Не проумявяш ли, че те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са! Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът! Имат на разположение 100 хиляди милиционера-джелати, плюс службите и пенсионираните-милиционери, брой ги половин милион българоубийци! Въпреки, че за статуквото са гласували едва 20% от народа, те се преструктурират и се канят да продължават да узорпират властта, едните като управляващи, другите като уж-опозиция, за пред света! Боко-Сатаната НАДРЪВНИКА!: uni.su/sh6Vd7

2022.02.16 | 06:41

68
Най актуалният риск е катастрофата след управлението на двете служебни правителства и сега този експеримент на кирчо!

2022.02.16 | 00:37

65
Като видите болшевишки герберас,онождай те го,герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото по силно квичи комуниста герберас толкова по голям ще е берекета.

2022.02.16 | 06:15

67
Смешник!

2022.02.16 | 06:14

66
Оправдава се а той е главнокомандващ ВС от 5 години!

2022.02.16 | 00:14

64
Руски шпионин дава акъл. Трепане му е майката.
МНОУ

2022.02.15 | 23:54

63
Тъпа реклама на Къци за кредити. Я се застреляйте.
БАЛТОН КИРУ ♪♠

2022.02.15 | 22:26

44
...БАЛТОНИИИ....., ПОМНИТЕ ЛИ НАГЛИТЕ ...., КОИТО ОТВЛИЧАХА ХОРА ...., ТЕ ВЗИМАХА ШУМОИЗОЛАЦИЯ ОТ " ЯМБОЛЕН " АД ....ЯМБОЛ ..., ЗАВОДА НА МЛАДЕН ...МАДЖО....,.....ХА СЕГА ....КИРУ ...ПАК ДА СИ ПОДГОТВИ СПИСЪКА....,..АААРЕЕЕЕ.......ДА ЖИВЕЕ ККИИРУУУ......ДААЙ БОЖЕЕЕ......
Киру

2022.02.15 | 23:49

62
Лъжи инфлацията е поробваща .стачка в неделя.
Ъе

2022.02.15 | 23:14

57
Те го нарязаха за скраб .
От

2022.02.15 | 23:13

56
Ямбол. Знаем всичко.
ПРАВО КАЗВАШ

2022.02.15 | 22:34

47
Завода го ликвидираха комунистите.
Актуалните рискове са от …

2022.02.15 | 23:38

61
Вас политиците. Открай време е така. Затваряйте си устите и не взимайте страната на никой докато не стане ясно кой ще победи.
БАЛТОН КИРУ ♪♠

2022.02.15 | 23:29

60
НЯМА ПРОЧИТ НА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ..., НЯМА НАДЕЖДНА СТАБИЛНОСТ НА ДОХОДИТЕ , НЯМА РЕНТАБИЛНОСТ НА ИНВЕСТИЦИИ..., НЯМА ЕВРОЧАКАЛНЯ , ...ИМА ВЕЧЕ ... ХИПЕРИНФЛАЦИЯ.....КРАЙ ....С ДЪРЖАВАТА..... ЧУДОВИЩЕ ЕТИ ...БРОДИ...
ТОП ..♪♠>>

2022.02.15 | 23:20

59
МАНИПУЛАЦИЯ...., СИГАНИНА ОТ АЙТОС .., КОЙТО УЖ НАМЕРИЛ ПОРТМОНЕ..., Е КРАДЕЦ ..., ХОРА ПРЕД МАГАЗИНА ..СА ГО ЗАВЕЛИ В УПРАВЛЕНИЕТО....С ПОРТМОНЕТО..., РАШКОВ ПАК НЕ ПОЗНА...

Добави коментар

Водещи новини