Херо Мустафа ще се присъедини към Василев и Николов при посещението им в САЩ

  • 14 февруари 2022 13:23

  • 1284
  • 5
Херо Мустафа ще се присъедини към Василев и Николов при посещението им в САЩ
© Булфото

Посланикът на САЩ Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, ще се присъедини към заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и високопоставена делегация от търговски и енергийни експерти, която ще е на посещение в Съединените щати в периода от 14 до 18 февруари. 

Българската делегация, в която участва и министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен и други представители на българското правителство, както и ръководители на предприятия от енергийния сектор, ще проведе срещи с високопоставени представители на американското правителство, лидери от енергийната индустрия и членове на организации, чиято дейност е посветена на повишаване на споделения просперитет на Съединените щати и България.

„Съединените щати и България си партнират за разширяване на възможностите за България да получи достъп до модерни технологии и разнообразие от енергийни ресурси. Това посещение подчертава ангажимента на администрацията на президента Байдън към енергийната сигурност и устойчивост на Европа и за ускоряване на глобалния преход към чиста енергия“, каза посланик Мустафа.

Делегацията първо ще пътува до Вашингтон за срещи с висши служители от Белия дом, Държавния департамент и министерствата на енергетиката и на търговията на САЩ по въпроси, свързани с енергийната сигурност, възобновяемата енергия и производството на ядрена енергия за мирни цели. След това делегацията ще пътува до Питсбърг, щата Пенсилвания, за да се срещне с представители на „Уестингхаус” и да обсъди диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България. По време на престоя си в Питсбърг, делегацията ще посети Института за енергийни иновации „Уилтън И. Скот” към университета „Карнеги Мелън“, където ще се запознае с най-новите американски инициативи и технологии за производство на зелена енергия.

Вицепремиерът Асен Василев на работно посещение в САЩ

След това делегацията ще пътува до щата Тексас за срещи с компании за производство на електроенергия, фокусирани върху възобновяемата енергия и втечнения природен газ (LNG). Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките на газ и да научи повече за потенциално партньорство с американски компании по инициативи за зелена енергия.

Освен дискусиите, свързани с енергетиката, висши американски официални лица и няколко американски компании от световна класа ще се срещнат и с министър Василев, за да обсъдят възможностите за партньорство и инвестиции в областта на информационните технологии, развитието на инфраструктурата и други съвместни икономически проекти.

Посолството благодари на множеството компании, организации и представители на правителството, които участват в делегацията. Сред останалите членове на делегацията са представители на „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз” и АЕЦ „Козлодуй”.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1284 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Пешо Христинов

2022.03.02 | 20:56

5
Аве не знам, но искам да я любя бавно!
LOS ANGELES

2022.02.14 | 15:03

4
Тримата глупаци са ги повикали на рапорт. Браво! По един голям американски к.ур и за тримата и заповед за НЕЗаБАВНОТО изгонването на болшевика радеф и проруската му хунта!

2022.02.14 | 14:09

3
браво, да обясните на конгресмените, че северна македония е като северна ирландия
Хахаха

2022.02.14 | 14:04

2
Да не фанат да се загубят ли?
цв

2022.02.14 | 13:57

1
че как иначе без менторката им,нали изпълняват нейните поръчки

Добави коментар

Водещи новини