ДБ с предложение за нова тарифа за билетите за градския транспорт в София

  • 11 февруари 2022 16:17

  • 3076
  • 1
ДБ с предложение за нова тарифа за билетите за градския транспорт в София
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

“Демократична България” предлага лесна и удобна тарифа за билетите в градския транспорт в София, която е ориентирана към младите хора, съобщиха от пресцентъра на обединението.

Общинският съветник Симеон Ставрев и експертът в транспортната комисия в СОС Виктор Чаушев показаха как ще изглежда новата тарифа, като друг основен елемент е “Метрополитен” да престане да продава отделни билети от тези за наземен транспорт. “Основната насока е хората да могат по-лесно да се придвижват от точка А до точка Б и много по-лесно да се купуват карти и билети за пътуване”, коментира Ставрев. 

Без промяна в цената на билета за градски транспорт в София, СОС обжалва

Предложението предвижда тарифната политика да бъде значително опростена, като се премахнат слабо търсените карти и се облекчи възможността за купуване на целогодишни карти. Основен акцент е напълно безплатният градски транспорт за ученици и студенти. Те ще бъдат издавани служебно и ще обхване 210 хиляди души. По този начин ще може да се оползотвори субсидията от държавния бюджет, която в момента 17 милиона лева. При реализиране на проекта в Центъра за градска мобилност ще влязат 37 милиона лева. “Идеята се базира на европейскикте практики и проучвания, и цели младите да привикнат с този вид транспорт, който да се превърне в основен избор на транспорт за цял живот. От друга страна те и са една от най-мобилните столичани”, каза Чаушев.

Част от допълнителния ресурс 20 милиона лева ще бъде използван за възстановяване на нощния транспорт, а друга част - за подобряване на транспорта до Студентски град. Запазва се сегашният билет от 1,60 лв., който ще се превърне в билет за 30 минути. Въвежда се билет за 2,40 лв., който ще важи за всички видове градски транспорт в рамките на 60 минути. Данните показват, че за 1 час е възможно с прекачвания да се стигне до която и да е точка на града. Дневната карта от 4 лв. се запазва, като се въвежда и 24-часова карта за 6 лв., която ще включва и нощния транспорт. Предвижда се и седмична карта за 20 лева. “Ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лв., то събота и неделя ще излизат безплатни”, каза Ставрев.

Основна промяна се въвежда и в плащането на годишната карта за цялата мрежа. Според предложението тя ще може да се плаща разсрочено - 150 лв. за първите три месеца, 120 лева за вторите три месеца и 100 за останалите 6 месеца. Така на практика тя ще изпълнява и ролята на тримесечна и шестмесечна карта. “Демократична България” предлага отпадането на тридневната, тримесечната и шестмесечната карта, тези за една линия, както и талоните за 10 пътувания. 

Заради COVID кризата: 30% по-малък пътникопоток в София

Основна цел на “Демократична България” е “Метрополитен” да започне да продава билети за цялата градска мрежа и да се премахнат специфичните билети за метро. В момента около 20% от билетите за градски транспорт в София са в “Метрополитен”, но точен отчет от там няма. “Не е нормално в София да съществуват две системи за таксуване - едната на ЦГМ и едната на “Метрополитен”. В договора за изграждане на новата тикет система е предвидено “Метрополитен” да бъде интегриран, но все още това не се случва и никой в Столична община не ги принуждава да го направят”, каза Ставрев.

“Демократична България” предлага да се въведе възможност и банкови институции, и мобилни оператори да могат да издават билети за пътуване. Все още 90% от картите се купуват на каса, предимно от пенсионери, но се увеличава броят на хората, които плащат билетите си с банкова карта. Освен това “Демократична България” настоява да се интегрира информацията за градския транспорт с Google Maps и други приложения. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3076 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аре сиктир, кypви

2022.02.11 | 18:19

1
Така и не разбрахме какво наложи да се вдигнат цените на билетите на 1.60, така и не разбрахме колко билета се продават. Дайте първо отчет да видим колко се изкарват и колко се вкарват и тогава ще знаем кой лъже повече.

Добави коментар

Водещи новини