Министър Николов: В нашия регион само България изнася ток, но изоставаме много от технологиите

  • 11 февруари 2022 16:08

  • 769
  • 1
© Novini.bg

България регионално е единствената държава, която изнася електричество. Нашите мощности са достатъчни. Изоставаме от гледна точка на технологии. Това каза министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен по време на дискусиите за Плана за възстановяване в сферата на енергетиката.

По думите му основната част от средствата са предназначени за батерии, инструменти за балансиране на енергийни системи. Запазва се финансирането за подмяна на технологична част.

Според Николов намаляването на капацитета на старозагорския регион не е проблем за България, проблем е за съседните страни.

Ако се намали износа няма да бъде проблем за нас. Ефектите в съседните държави ще бъдат доста сериозни. Относно създаването на геотермални централи ще са необходими около 3 млн. евро на мегават час. Партньор на страната ни в тяхното изграждане най-вероятно ще бъде Турция. При възможност за производство ако температурите позволява цената ще е доста по-атрактивна. Това обаче ще доведе до децентрализация. Ще доведе до загуба по трасето. Ако се спести половина. Мащабът на загубите ще бъде все едно да сме построили втори реактор в Козлодуй, допълни Николов.

Енергийният министър обясни, че се поставя акцент върху баланс за системата, запазване на мощности критични за системата.

И отбеляза, че предстоят срещи в щатите, където ще се акцентира на технологиите. Николов посочи, че спекулациите „за убиването“ на регион Стара Загора не са верни.

Новият шеф на КЕВР не очаква драматична промяна в цените на тока след падане на мораториума

Финансовият министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на коментира, че в Плана за възстановяване няма как да бъде включена ядрена енергетика. Трудно ще бъде включването и на хидроенергия.

МОСВ не е издало консервационни мерки по всички зони. Ако направим проект който пита тези зони няма как да се случи. Това е проект с период и няма как да влезе в Плана, каза още Василев.

По думите му е отхвърлено изискването за конкретен ангажимент за затворени мощности.

Ако това бъде направено ще доведе до проблем със сигурността за доставките. Ще се търси механизъм, когато имаме достатъчно съхранение на енергия, което да може да обере пиковете. Без това нашата позиция е, че няма как да поемем риск за българската енергетика. Мощности които не отговарят на екологичните изисквания трябва да бъдат затворени. Няма как да бъдат толерирани в системата, добави още финансовият министър.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
769 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мойсей

2022.02.11 | 19:08

1
Умник , а вечер на кръгъл час за по три минути масово включване от по 10 Киловата от да речем 100 000 абоната в София как ще ви се отрази ? В комбинация сутрин от изгрев слънце до залез слънце да се изключват всички консуматотори и да се оставят само хладилник и компютър - тогава идва ли ти на акъла какво дръвце ще ядете ...В София можете да носите до 1800 мегавата -още 1000 ударно и целият ден без консумация ??? Дано дипломата ти не е на гланцирана хартия а и не е зле да си купиш едно въже и да ходиш да си го теглиш някъде че да не четем по новните как гневни хора са те замярали със камъни и са ти уредили среща със Архангел Михаил !

Добави коментар

Водещи новини