Началникът на отбраната: Обществото ни заслужава модерна и мотивирана армия

  • 10 февруари 2022 18:36

  • 1594
  • 4
Началникът на отбраната: Обществото ни заслужава модерна и мотивирана армия
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Трябва да решим като общество от каква армия имаме нужда, ще разчитаме ли на нея, ще подкрепяме ли модернизационните проекти и хората в армията за техния социален статус, кариерен модел, роля и признание в обществото. Те го заслужават, а обществото ни заслужава модерна и мотивирана армия, за да гарантира националния суверенитет, просперитета и развитието на държавата ни, която е поставена пред много предизвикателства“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 10 февруари, след проведения Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили на Република България през 2021 г. В заседанието участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Стефан Янев, висшият команден състав на Българската армия, командири на военни формирования от видовете въоръжени сили и началници на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

„Българският народ трябва да знае, че мъжете и жените в униформа работят в условия на лишения и недостатъчна материална осигуреност, но той може да разчита на тях. Потенциалът им гарантира изпълнението на конституционните ни задължения“, заяви началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов посочи, че в условията на пандемия през 2021 г. бяха проведени 329 учения, което е с над 50 повече от предходната година.  Продължи участието на страната ни в мисии и операции зад граница, общо с над 430 военнослужещи. Той припомни, че през юни приключи участието на наши формирования в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“. За срока на мисията Въоръжените сили на България изпратиха 42 контингента с общо над 9200 военнослужещи. „Участието ни бе успешно, добре оценено от нашите съюзници и с натрупан безценен опит“, посочи той.

През изминалата година успешно бяха изпълнени 79 мероприятия с общо 1200 военнослужещи и 290 единици техника по оказване помощ на населението при бедствия, тежки зимни условия, пожари, въздушен транспорт и наблюдение. Над 1500 военнослужещи и 160 единици техника участваха в гасенето на пожари и ликвидирането на последствия от наводнения, над 500 тона вода бяха доставени по въздух. Военновъздушните сили изпълниха общо 66 полета за пожарогасене, авиомедицинска евакуация, превозване на медицински екипи и органи за трансплантация, търсене и спасяване и доставка на хуманитарна помощ. „Тези задачи ние изпълняваме с наличното въоръжение и техника, нямаме отделен ресурс и подготовка за това“, подчерта адмирал Ефтимов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

През 2021 г. по третата мисия на Въоръжените ни сили бяха унищожени 145 бр. невзривени бойни припаса от различен тип и калибър. Също така, поради създалата се усложнена обстановка на българо-турската и българо-гръцката граница, от ноември 2021 г. до януари 2022 г. 450 военнослужещи и почти 70 единици техника бяха развърнати на ротационен принцип за охрана и наблюдение на южната граница и подпомагане силите на МВР.

Утре в София започва конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Висшето военно ръководство работи от октомври за планирането на превантивни мерки в рамките на НАТО за укрепване на периферията на Алианса, каза в отговор на въпрос началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на брифинг пред журналисти след провеждането на анализа. „Нашата концепция за изграждането на бойна група в България е гъвкава: на основата на механизиран батальон с подразделения за бойна поддръжка, ние представяме пред съюзниците възможността да ни усилят с определени формирования, които покриват дефицитите на Въоръжените сили на Република България“, каза той. Адмирал Емил Ефтимов разясни, че целта е бързо да бъде изградено ефективно бойно формирование. „Ние искаме да покажем, че в България нашите въоръжените сили, съвместно със съюзниците, могат да демонстрират способности на акумулиране на възпиращ потенциал“, заяви той и съобщи, че тази концепция ще бъде представена утре на заседанието на Съвета по сигурност.

Адмирал Ефтимов разясни, че такива бойни групи има вече установени в Балтийските държави и Полша в резултат на политическо решение, взето на Срещата на върха на НАТО във Варшава. Числеността им варира според приноса на съюзниците към определените държави от 850 до 1500 души. Обсъждана е идеята такива бойни групи да се разположат в България, Румъния, Словакия и Унгария. Планирането на превантивните мерки е процес и политико-военната работа в органите на НАТО продължава, посочи началникът на отбраната. „Ние участваме като страна-членка и давахме своя принос за формирането на такава концепция, която да отразява националните ни приоритети, състоянието на въоръжените ни сили и да бъде съобразена с процеса на вземане на решения в НАТО“, посочи адмирал Ефтимов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1594 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Фини

2022.02.11 | 07:08

4
Аха... Общество...?
popche

2022.02.10 | 22:25

3
каква армия повечето си бръснат дупетата ,защото чакат СКЪПИ ГОСТИ ХА.. ХА...
р0жбе, 0бъркал си се нещо

2022.02.10 | 20:54

2
първо хляба и здравето, па после чак си ти - не се к0си то до @рмия няма да се стигне при к0нфликт - 5 мин. макс и край
Пенка

2022.02.10 | 20:52

1
Който е против братският руски народ ,Който този народ даде хиляди жертви да ни освободи от турско то РОБСТВо СЕГА СМЕ Против него,тогава къде бяха Англия,Германия,Франция,Цар Борис трети не даде нито един български войник да се бие срещу братята освободители.

Добави коментар

Водещи новини