Парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

  • 09 февруари 2022 21:48

  • 1238
  • 0
Парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане
© bulphoto (архив)

Днешното пленарно заседание продължава с обсъждането на първо четене на промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Вносители на измененията са Любомир Каримански и Кирил Симеонов от "Има такъв народ" и Искрен Митев и Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

С промените се отменя данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети и/или предоставени за ползване активи за лично ползване и/или свързани с използване на персонал.

На първо четене: депутатите приеха бюджета за ДОО

Предлага се в сила от 1 януари 2023 г. тези разходи да бъдат третирани за данъчни цели като непризнати разходи. С това се запазва концепцията разходите, които не са свързани със стопанската дейност на данъчно задълженото лице, да бъдат непризнати за данъчни цели чрез съответната данъчна техника.

В мотивите към законопроекта се казва, че се предлага и преходна норма, свързана с ваучерите за храна. Предлага се в сила от 1 януари 2023 г. тези разходи да бъдат третирани за данъчни цели като непризнати разходи. В преходните и заключителните разпоредби се правят промени и в други закони. Част от тях са свързани с отпадане на таксите за ясли и детски градини, както и отпадане на таксите за храна на децата от предучилищните групи.

Има изменения, които предвиждат приходите от таксата за отпадъци да остават в общините. Днешното пленарно заседание трябва да приключи до приемането на тази точка от дневния ред.

Вече над 10 часа продължава работата на депутатите.

По-рано днес на първо четене бяха приети бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини