Проф. Христова и доц. Пиргова в лют спор заради войната на институциите

  • 09 февруари 2022 17:33

  • 4298
  • 12
Проф. Христова и доц. Пиргова в лют спор заради войната на институциите
© Кадър: Нова телевизия

Лют спор в ефира си спретнаха политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът и преподавател доц. Мария Пиргова в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз заради днешния разпитите на премиера и началника на кабинета в Прокуратурата.

„Добрата новина е, че като че ли всичко е на масата и двете страни използват публични аргументи, за да няма скрито-покрито. Гражданите до голямата степен ще се образоват от съдебните процедури и ще се убедят кой какъв капацитет носи в тази война. Прокрадва се и политическият сблъсък, който е много силен. От една страна правителство и всички, които искат промяната, в същото време влизат в битка с човек, който не излиза от процедурите. Всеки има своите силни и слаби страни и няма приоритет“, смята проф. Христова.

„Не става дума за война, а за управление, наместване на правомощията. Тук става дума за натягане на психологически елементи на война. Чисто управленски нищо не се случва. Цялото общество години наред вижда, че няма справедливост, съдебната система не си върши работата“, добави тя.

Прокуратурата: Ще изискаме от МВР цялата информация за 19-те лица от списъка на премиера Петков

„Сменяме един корупционен модел, но това трябва да се докаже“, подчерта соц. Пиргова.

Според Антоанета Христова целият проблем е в многото говорене и ползване на ПР повече отколкото трябва. „Очакване в обществото не съществува. Има спешно желание за чувството, че има справедливост. Съдебната система е сложна , хората не я познават достатъчно. В съдебната система има адвокати, съдии, прокурори, институции и т.н. Опитът да се трупа рейтинг на гърба на институциите трябва да спре“, убеден е политическият психолог.

„Не може за управление да се говори с психологически нагласи. Ако изпълнителната власт не управлява правилно, съдебната власт трябва да нанесе корекции. Кое е справедливо и кое не и кое е престъпно решава прокуратурата“, репликира доц. Пиргова.

„Въпросните имена фигурират в публичното пространство непрекъснато. Защо могат да ни осъдят за това, че говорим за някого, който не е осъден, а не го разследват? Така ние и журналистите сме спънати. Да стигаме до там министър-председателят да носи данни на главния прокурор. Миналото не си е отишло, за да се завърне. Най-важни са конституционните промени. Не може ние като държава да не можем да се справим с безпрецедентната власт на прокурорите. Г-н Гешев не повдига никакви обвинения“, възмути се доц. Пиргова.

„Очевидно е, че поканата е, за да се покаже, че има процедури и закони и когато говориш трябва да го докажеш. Оттук ще следват много интересни неща. Това е първият урок по процедура, който дава главният прокурор. Следващият урок е, че този, който трябва да се сезира е събиращият доказателства орган – МВР“, подчерта проф. Христова.

„Има замазване на проблемите с акцията в прокуратурата – високите цени, закъснелият бюджет и т.н. Усещането от този залп е за далечен тътен. Вот на недоверие е абсолютно логичен“, смята психологът.

„ГЕРБ и ДПС ще блокират парламента с всички възможни средства, така че да се забавят всякакви реформи“, предупреди доц. Пиргова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4298 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2022.02.10 | 08:37

12
Пиргова е типичен урод!
Th

2022.02.09 | 19:14

9
Тая леля по какво е професор ? У нас всеки втори вече е професор.
Е как

2022.02.10 | 05:35

11
професор е по анално фелацио на гнили банкянски тикви.
не знам,

2022.02.09 | 20:50

10
но на снимката и двете са бах ти и кобрите!
456

2022.02.09 | 19:12

8
Пир-гов-а, хвър-ляй та-зи ди-плома, н-е ти тр-ябва, не-кад-рна си!

2022.02.09 | 18:35

5
Според Костов след като Конституционният съд се произнесе единодушно, че е това искане е допустимо, има само две възможности да се обясни поведението на въпросното голямо мнозинство във ВСС: Първо: Не познават Конституцията на Република България и следователно са фундаментално некомпетентни; Второ: Знаят, че нямат основание, но спират с нарушение искането на министъра на правосъдието, следователно са зловредни. „Ако имат някакво достойнство и морал, и в единия и в другия случай следва да си подадат веднага оставките. Решението на Конституционният съд ги осветява като напълно непригодни да упражняват висшата съдебна власт“, коментира Костов пред Mediapool.
123

2022.02.09 | 19:08

7
А този от-давна тря-бваше да е в зат-вора, заради раз-бойническата си прив-атизация!
Цяла Европа вече

2022.02.09 | 19:06

6
е срещу Кирил Петков. Който може да бяга от България и да се спасява.

2022.02.09 | 18:31

4
Герберската подлога Христова като я видя ми се повръща!
ne

2022.02.09 | 18:30

3
e da de to nali podlogata na grob koiato e na shtat pri tiah hristova triabva da zashtiti ciganskiat premier ta da si polucava honorarite

2022.02.09 | 18:13

2
Гербрраст да се наричам,първа радост е за мене,тиквеното семе най обичам,гълтам го без време.
Еми...

2022.02.09 | 18:10

1
Не "професорка", а проститутка, от гнусните.

Добави коментар

Водещи новини