ГЕРБ: Нали Асен Василев е спрял течове за 8 млрд. лв., да вдигнат парите за БАН

  • 09 февруари 2022 16:27

  • 785
  • 4
© Novini.bg

ГЕРБ ще внесе предложение за увеличаване на бюджетите на Българската академия на науките и висшите учебни заведения. Това съобщи депутатът и бивш просветен министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в Народното събрание.

"Търсили сме формулата да финансираме по-добре БАН, но и да повишим обществената значимост на техните резултати. Намерихме тази формула последните 4 години и субсидията беше увеличена с 69% в годините. Сигурно за тях това е на ниска база и закъсняло, но е то е факт. Сега дойдоха по-умни, знаещи и по-почтени управляващи, редно беше да увеличат още повече субсидията. Само Асен Василев вярва, че инфлацията е единствено число. Инфлацията е двуцифрено число, всички доходи в обществения сектор са на -10%", подчерта депутатът.

Вълчев уточни, че ГЕРБ подкрепя исканията на Българска академия на науките. 

Те дори не искат толкова много. БАН искат 20 млн.лв., толкова са необходими за една изпреварваща политика по доходите. Асен Василев каза, че е спрял течовете за 8 млрд. лв. Ние не ги откриваме нито в приходите, нито в разходите. Каза, че с тях няма да взема дълг, а ще построи 20 моста над Дунав и две магистарли. Сега виждаме, че приоритет са други неща - обществени поръчки, където системата на образованието и науката е много скромно представена, коментира бившият образователен министър.

От БАН поискаха още 20 млн. лева от бюджета

Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 смята, че липсата на достатъчен бюджет ще доведе и до понижаване на заплатите на учените и преподавателите във висшите учебни заведения спрямо тези на учителите и инфлацията.

"Те не искат чак толкова много пари - БАН иска 20 млн., а ВУЗ-овете искат 40 млн. - общо 60 млн. И това при положение, че Асен Василев е спрял течове за 8 млрд. лева. Ние ги търсихме тези течове, не ги открихме никъде", допълни той. 

По думите на Вълчев ГЕРБ са напълно солидарни с БАН за необходимостта да получат по-голямо финансиране от държавата.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
785 4

Коментари 4

Добави коментар
Цяла Европа вече

2022.02.09 | 19:17

4
е срещу Кирил Петков. Който може да бяга от България и да се спасява.
az

2022.02.09 | 17:54

3
na BAN i tova im e mnogo ABSURD - NIKAKVI PARI

2022.02.09 | 17:10

2
ТОЧНО НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ГЕРБ ДА ДАВАТ СЪВЕТИ ЗА БЮДЖЕТА НЕ Е РЕДНО

2022.02.09 | 16:56

1
Този глупак понеже ги беше вдигнал … бюджетите на Българската академия на науките и висшите учебни заведения ...?

Добави коментар

Водещи новини