След повече от три часа дебати и спорове: Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене

  • 09 февруари 2022 12:44

  • 1284
  • 4
© Bulphoto/архив

Проектобюджетът на НЗОК влезе за първо гласуване в парламента.

Разходите за здравеопазване до края на 2022 г. са предвидени да бъдат над 6 млрд. лв., което прави с над 600 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.

Заложено е увеличение на приходите от здравноосигурителни вноски с 433 888 500 лв. в сравнение с миналата година, но размерът на здравноосигурителната вноска остава досегашният - 8%, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите 40%.

Предвидено е с по 95 милиона лева да се увеличават средствата за доболнична и болнична медицинска помощ. 

Предвидени са 8,8 милиона за здравеопазването на неосигурени лица. За дейности за лечението на деца до 18 г. са 37,2 млн., което е увеличение с 23 милиона лева.

За дентална помощ се предвижда да бъдат заделени 239,7 млн. лв., което е с 24,3 млн. лв. повече от 2021 г.; за медико-диагностична дейност - 207,3 млн. лв., или с 90 млн. лв. повече от 2021 г.

За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и прилагани в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги - 1 510,4 млн. лв., или със 153,4 млн. лв. повече от м.г.

За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ са предвидени 116 млн. лв.

Депутатите приеха първото четене бюджетите на НЗОК и ДОО да се излъчва по БНТ 2 и БНР

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че Движението няма да подкрепи бюджета на НЗОК, защото реформи няма. Не може, по думите му шест месеца да се работи по едни правила, а после по други. "Реформи на парче не се правят", категоричен е той. 
„За пореден път от ДПС призоваваме да се търси надпартиен консенсус за реформи в здравеопазването“, заяви Чакъров.

Депутатът припомни, че в България лекарствата са най - скъпи, а страната ни е най - бедната в ЕС.

Очаква ни масово поскъпване на лекарства

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи бюджета на НЗОК като разочароващ и напомни колко малко се отделя от страната ни за сектор „Здравеопазване“.

Според нея е много важно да се увеличат средствата за денталната помощ. Тя добави, че много българи имат дентални проблеми.

Д-р Александър Симидчиев изрази мнението на ДБ, че най – важното е да се спрат кражбите в сектора. Той съобщи, че ДБ ще подкрепят бюджета на НЗОК.

Асен Балтов от ГЕРБ  изрази недоволство от проектобюджета на НЗОК. Той заяви, че лично няма да гласува за предложения бюджет на касата.

Лъчезар Иванов смята, че няма конкретни политики за положително развитие на сектора. Той изрази недоволство, че не е сметната и инфлацията в страната. "Въпреки гръмките обещания, промяната остава в бъдещето", заяви депутатът от ГЕРБ и поясни, че трябва да се спре говоренето на общи приказки.

Любомир Каримански от ИТН заяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи бюджета на НЗОК за 2022 година. Той изтъкна плюсовете на това, което ще се известира в системата.

Проф. Георги Михайлов поздрави Каримански за изказването му, защото то според него е било първото сериозно такова. Той коментира предложението да вземем пример от Германия и поясни, че не можем по никакъв начин да се сравним с тази република - нито по бюджет, нито по човешки ресурс. Проф. Костадин Ангелов обаче отказа да изкаже суперлативи и обвини колегата си от ИТН в изречена лъжа. "Когато говорим", каза му той е добре да казваме истината.

Любомир Каримански отговори на репликиращите го. Той поясни, че не е казал нищо, за което да бъде обвинен, че лъже.

След повече от три часа дебати депутатите приеха бюджета на НЗОК със 129 гласа "за" и 90 гласа "против".  

Последвайте канала на

Novini.bg
1284 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
асд

2022.02.09 | 13:47

3
Тоя Киро за НИЩО не става и от нищо не разбира. Харвард учил ама май задочно с Лена. Да й дават там по 7 хил евро на месец от НАШИТЕ пари, а вие си мълчете и им пляскайте с ръце. Тоя на БУЛГАРГАЗ също ни го сложи още от първия ден. Евала на всички гласували за тези нещастници. Честито!

2022.02.09 | 14:58

4
Хвани му пампалката на Киро.

2022.02.09 | 11:04

1
Какви са тия милиарди, на кого ще се раздават, на частните болници ли?Това е безумие!България няма здравна карта!!България няма здравен персонал!!!

2022.02.09 | 13:09

2
Според Костов след като Конституционният съд се произнесе единодушно, че е това искане е допустимо, има само две възможности да се обясни поведението на въпросното голямо мнозинство във ВСС: Първо: Не познават Конституцията на Република България и следователно са фундаментално некомпетентни; Второ: Знаят, че нямат основание, но спират с нарушение искането на министъра на правосъдието, следователно са зловредни. „Ако имат някакво достойнство и морал, и в единия и в другия случай следва да си подадат веднага оставките. Решението на Конституционният съд ги осветява като напълно непригодни да упражняват висшата съдебна власт“, коментира Костов пред Mediapool.

Добави коментар

Водещи новини