Пламен Киров: Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с изрезки от вестници

  • 09 февруари 2022 08:41

  • 1392
  • 12
Пламен Киров: Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с изрезки от вестници
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе точно това решение, каза в интервю за БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и дългогодишен преподавател по конституционни право.

В правото, както и в геометрията, има симетрия, заяви Киров. Според него логиката на Конституцията и смисълът на текстовете са ясни и не може един орган да може да предлага, а да не може да иска освобождаване.

Киров: Вероятно КС ще реши, че министърът на правосъдието може да поиска оставката на главния прокурор

Системно неизпълнение на служебните задължения или тежко нарушение, както и действия, уронващи престижа – това не са действия, непременно свързани с преките функции на главния прокурор, а включително в неговия личен живот, изказвания пред медиите и т.н. Доста широко е полето на преценка, поясни още Пламен Киров.

„Очевидно е, че този, който иска отстраняване, трябва да бъде активен, не може да бъде пасивен. Трябва да аргументира своето искане за отстраняването на главния прокурор“, подчерта конституционалистът и напомни, че трима министри събират данни, с които искат да обосноват освобождаването на главния прокурор – служебните министри Янаки Стоилов и Иван Демерджиев и настоящият правосъден министър Надежда Йорданова.

Предполагам, че в Министерството на правосъдието има класьори с необходимата информация, която да служи като доказателствено средство в процедурата ва отстраняване на главния прокурор, отбеляза Киров, но уточни:

„Не ми харесва подходът - сигнали на граждани, сигнали на неправителствени организации - това беше заявено. Ако с изрезки от вестниците се пълни тази папка или класьор в Министерството на правосъдието, на мен ми се струва, че твърде лековато ще се подходи към тази изключително важна процедура.“

Твърденията на министъра трябва да бъдат солидни и да има съответните доказателства, защото в България всеки може да обвини всеки в най-смъртните грехове, коментира проф. Пламен Киров.

Йорданова: В най-скоро време ще задействаме процедурата по искане на оставката на Гешев

Главният прокурор е прав донякъде, защото и законодателната, и изпълнителната власт са политически власти. Важно е обаче, че балансът между властите е свързан с механизми за взаимно възпиране и взаимен контрол – един такъв механизъм е искането за отстраняване, посочи проф. Киров.

„Това, което се разиграва в последните няколко месеца, а може би вече две години, тази политическа война, която се води между главния прокурор и политически институции в страната, това не може да бъде изключено в едно политическо общество.“

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1392 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2022.02.09 | 09:25

8
СТИГА СТЕ ОТКЛОНЯВАЛИ ТОЛКОВА ВАЖНИ ПРОБЛЕМИ В ДЪРЖАВАТА С Г-Н ГЕШЕВ! ТОВА ЛИ Е ПРОМЯНАТА, НАРОДА УМИРА....
Майтапчи Йово

2022.02.09 | 10:40

12
Тикварино, той... този народ "умира" от векове бре, герберастино:)))! И все още... лайнявим по тези географски ширини:)))!
Майтапчи Йово

2022.02.09 | 10:37

11
Умньо, а при рушветите, как е... симетрията:)))?!? Или тя там няма работа?!?
Пхахаха

2022.02.09 | 09:06

2
Какви "изрезки от вестници", боклук, има свидетели, че като прокypор, Каскета е искал и получавал дялове от фирми като подкупи за "услуги".
Пхахаха

2022.02.09 | 10:13

10
долното гейбераско уйно, оди яж лайна от пишлето на Гейорг Гейоргиев.

2022.02.09 | 09:19

6
Юнак отиди свидетелствай,не да пишеш глупости

2022.02.09 | 08:57

1
Според Костов след като Конституционният съд се произнесе единодушно, че е това искане е допустимо, има само две възможности да се обясни поведението на въпросното голямо мнозинство във ВСС: Първо: Не познават Конституцията на Република България и следователно са фундаментално некомпетентни; Второ: Знаят, че нямат основание, но спират с нарушение искането на министъра на правосъдието, следователно са зловредни. „Ако имат някакво достойнство и морал, и в единия и в другия случай следва да си подадат веднага оставките. Решението на Конституционният съд ги осветява като напълно непригодни да упражняват висшата съдебна власт“, коментира Костов пред Mediapool.
Пхахаха

2022.02.09 | 10:10

9
Точно Лилов и Луканов нямат нищо общо с конституцията, боклук лъжлив седераски, конституцията я писаха Любен Корнезов и Александър Джеров, последният от славната кохорта на баба ти Елка.
@Пхахаха

2022.02.09 | 09:22

7
Не му присаждай вината на червените - Лилллов и Ликанков написаха така конституцията. Те направиха болшевишки тип съдебна система и силови структури. Костов едвам се оправи с наследството на Виденов и още тая година ще ни трябва нов като него, за да оправи бакиите на Продължават Подмената.
Пхахаха

2022.02.09 | 09:09

3
Точно Костов, създателят на модела "Филчев", който днес наричат "Цацаров" и "Гешев" е най-добре да си трайка по темата. Той беше първият, който назначи (или участва в назначението) на двама главни прокypори да му пазят гърба - Татарчев и Филчев.
Тъъуъътт

2022.02.09 | 09:11

5
Ти гледаш като лисица скрии се
Каскет

2022.02.09 | 09:10

4
ЖОСИ Е НА ТАТИ ОТ РЕКЕТ УРАААААА,АЗ СЪМ МУТРА УРАААААА

Добави коментар

Водещи новини