МРРБ: Ремонтите на общински пътища ще могат да се финансират по новия Фонд за регионално развитие

  • 08 февруари 2022 18:34

  • 1919
  • 0
МРРБ: Ремонтите на общински пътища ще могат да се финансират по новия Фонд за регионално развитие
© МРРБ
Слушай новината Слушай новината

Ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за регионално развитие, който министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разработва в момента. Тази възможност са обсъдили министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и представителите на Националното сдружение на общините, съобщава МРРБ.

Кметовете са поставили проблема за лошото състояние на общинската пътна мрежа, като са посочили, че от 19 500 км общински пътища 11 600 км са в "плачевно състояние". Общините са поискали 300 млн. лв. от Фонда за регионално развитие, който екипът на МРРБ разработва, да бъдат отделени за ремонти на пътища в населените места.

Министър Караджов е заявил, че е наясно с проблема и поиска от общините точна справка за колко километра общински пътища по населени места кметовете имат техническа проектна готовност за започване на ремонтите през тази година. От сдружението са поели ангажимент да представят подробна справка до две седмици. По предложение на регионалния министър НСОРБ ще излъчи свои представители, които заедно с пътната агенция да започнат решаването на проблема.

Фондът за регионално развитие, по който общините ще могат да кандидатстват с цялостни проекти за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 млрд. лв. "Идеята е кметовете сами да могат да реализират цялостен проект. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена", е обяснил министър Караджов.

Той е дал за пример, че досега всеки отделен елемент се прави без връзка с останалото - например средства се отпускат само за ВиК проект, но след разкопаването не може да се ремонтира разрушения тротоар или път. Предимство при кандидатстването ще имат проекти в слаборазвитите райони - Странджа, Северозападна България и Родопите. До момента не са заделяни сериозни средства, за да се преодолеят дисбалансите в тези райони, е коментирал вицепремиерът.

Работната група в МРРБ вече подготвя нормативната база за структурата и принципите, по които ще работи Фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка. "В момента, в който сме готови с вариант на проекта, първата организация, с която ще се консултираме, е НСОРБ, а чрез вас и с кметовете, на които разчитаме да дават насоки за доработване, както и активно да участват в изработването на критериите за кандидатстване", е казал министър Караджов.

МРРБ започва одит на „Автомагистрали“

Заместник-председателят на УС на Сдружението и кмет на община Троян Донка Михайлова е приветствала идеята за създаването на Фонда. По нейните думи това е шанс в България най-после общините да получават средства по честен и прозрачен начин. Представителите на местната власт са поставили пред министър Караджов и неговия екип проблемите за цената на строителните материали и затрудненията да бъдат довършени започнатите проекти по европейски програми, цените на електроенергията и консолидацията на ВиК сектора, пише още в съобщението.

Михайлова е съобщила, че заради повишението на цената на строителните материали са застрашени проекти на общините за общо 2,2 млрд. лв. По данни на НСОРБ в момента общините изпълняват 390 проекта по оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда", по които съфинансирането е 840 млн. лв. За да покрият разходите си, местните администрации имат нужда от общо над 65 млн. лв. дофинансиране на 103 проекта в 71 общини. От тях 43 проекта са по управляваната от МРРБ програма "Региони в растеж" и необходимите средства за довършването им са 36 млн. лв. Кметовете са посочили, че настояват за промени в закона за обществените поръчки, тъй като в момента той не позволява да бъдат индексирани вече сключени договори.

Министър Караджов е съобщил, че вече е запознал с проблема правителството и престои работна група към Министерство на финансите да намери решение на повдигнатите въпроси, като се дискутира дали индексацията на цените да важи и за невъзложените дейности по вече сключени договори, а не само за нови договори. Министърът е коментирал, че ще настоява възможността за актуализация на цените да е законово определена занапред.

По отношение на повишаването на цената на електроенергията, което затруднява работата на ВиК дружествата, министърът е казал, че за момента е намерено решение през т.нар. дългосрочни договори. Ще се осигури и държавен механизъм да бъдат компенсирани, както вече бе направено за периода декември 2021 г. - януари 2022 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини