България изпрати нота до Скопие заради вандализъм след отбелязването на годишнината на Гоце Делчев

  • 07 февруари 2022 20:55

  • 3449
  • 5
България изпрати нота до Скопие заради вандализъм след отбелязването на годишнината на Гоце Делчев
© МВнР

По указание на МВнР посолството на Република България в Скопие изпрати нота, с която изрази дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, съобщи за БТА българското посолство в Скопие.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св.Спас" в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

Ковачевски: Разговорите с България да бъдат в духа на европейските ценности

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

Малко по-късно беше съобщено, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския и неприятен инцидент. Според властите в Скопие това е извърнешо от членове на запалянковски групи, които по нецивилизован начин свалиха лентите от венците, положени от български официални лица по време на отдаването на почит пред гроба на Гоце Делчев, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Както Министерството на външните работи на Република Северна Македония официално информира Република България, компетентните институции вече предприеха всички необходими стъпки и процедури, за да бъдат издирени виновниците за този неприятен инцидент, който хвърля сянка както върху гроба на Гоце Делчев, така и на репутацията на страната ни и на делегацииите от България, които участваха в този тържествен акт на почит към тази велика историческа личност, важна за двете страни и за целия регион, пише в съобщението.

Правителството на Република Северна Македония приветства участието на българската делегация, водена от г-жа Теодора Генчовска, министър на външните работи, и българския депутат в ЕП Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина, с което двете страни продължават усилията си за засилване и задълбочаване на цялостното сътрудничество и укрепване на доверието като основа за развитие на добросъседските отношения, се казва в съобщението на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3449 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Рахан

2022.02.07 | 23:57

5
Тези мелези никога няма да станат хора! Да ядат шиптърския уй
Росен

2022.02.07 | 22:19

4
Разбирателство под чужд, външен натиск от презокеанска страна не върши работа. Насила хубост не става.

2022.02.07 | 22:05

3
Ковачевски, като научиш сърбомакедонските хардлайнери на европейски ценности се обади.Много сте далече още.
макетата са се

2022.02.07 | 21:21

2
пуснали по нанадолнището,на добър час,никаква подкрепа ЕС да видят през крив омикрон
хора не разбрахте ли

2022.02.07 | 21:19

1
че с тези мак.свини не се работи не стават

Добави коментар

Водещи новини