РИОСВ – Пловдив затваря производствена база до кариерите над село Белащица

  • 07 февруари 2022 20:36

  • 1792
  • 1
РИОСВ – Пловдив затваря производствена база до кариерите над село Белащица
© МОСВ

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) издаде предписание за преустановяване на всякаква дейност на двете каменни кариери край пловдивското село Белащица. Това стана ясно от думите на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който в края на деня отиде на място при протестиращите жители на Белащица.

По-рано днес те блокираха пътя към една от кариерите и спряха над 20 камиона, натоварени с инертни материали.

Жители на село Белащица блокираха товарни камиони, които извозват чакъл от кариерата над селото

Два екипа на РИОСВ – Пловдив днес проверяваха на място кариерите над селото след сигнали, че те продължават да работят въпреки изтеклите концесионни договори. Проверяващите се срещнаха с представители и на двете кариери и направиха пълен обход на находище „Белащица – юг“. Не се установи извършване на добивна дейност и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища.

Последната добивна дейност е осъществявана в периода от 30 декември 2021 до 3 февруари 2022 г. При проверката експертите установиха, че на терен – собственост на един от концесионерите, разположен извън концесията, има производствена база, чийто оператор е трето дружество. Производствената база разполага с трошачно-сортировъчна инсталация, която към момента работи и извършва първична преработка на складиран добит материал.

Натрошеният каменен материал се товари на камиони, които са блокирани от протестиращи на изхода на пътя между селата Белащица и Гълъбово. Според представената в базата справка 48 транспортни средства са напуснали базата днес. Дружеството наемател на производствената база не е провеждало процедура по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) в РИОСВ – Пловдив и не е известно дали фирмата има разрешение от РДНСК или от кмета на общината да извършва дейността си. Затова инспекцията спира работата на производствената база с предписание да се проведе процедура по оценка на въздействието върху околната среда по ЗООС.

Проверките на екоинспекторите ще продължат и утре.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1792 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Белащинец

2022.02.08 | 09:29

1
Друго си е когато селото разцъфтява от имотите на т.н. “заможни” граждани. Чак сега се разбра, че кариерата пречи.

Добави коментар

Водещи новини