Илияна Йотова разговаря с аржентинския секретар за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик

  • 07 февруари 2022 15:46

  • 304
  • 3
Илияна Йотова разговаря с аржентинския секретар за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , прие на „Дондуков“ 2 Гийермо Кармона – държавен секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Поводът за посещението на посланик Кармона в България е подписването на Споразумението за антарктическо сътрудничество между Националната дирекция за Антарктида на Аржентина и Българския антарктически институт.

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита фотоизложба, представяща 30-годишното сътрудничество в изследването на Антарктида между България и Аржентина. „Не само Антарктида свързва нашите две държави и два народа, а и голямата българска диаспора в Аржентина, която е дълбоко интегрирана в нашето общество“, посочи Гийермо Кармона. На срещата беше изразена позицията за засилване на двустранните отношения между България и Аржентина в различни сфери, като вицепрезидентът посочи, че българската общност може да бъде естественият добър посредник в сътрудничеството. Йотова благодари на аржентинската държава за предоставянето на всички условия за съхранение на българската самобитност и култура и изрази гордостта си, че българите са уважавана общност в аржентинското общество. Вицепрезидентът посочи тесните контакти, които тя и екипът й са създали с българската общност в латиноамериканската страна. 

Полярниците ни отплават към Антарктида

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , разказа на гостите за трите културни прояви, свързани с българската общност в Аржентина, които бяха реализирани по нейна инициатива през 2019 г. В Национален държавен фонд „13 века България“ беше открита изложбата „Обиколка на света за 270 дни“ на аржентинската художничка с български корени Стела Сиди и прожектиран едноименен документален филм. Представена беше и книгата „Лекар“ на почитания доктор от български произход Хорхе Мичоф. По инициатива на вицепрезидента предговорът на книгата разказва историята на българската емиграция в Аржентина. Контактите на Йотова с българската общност продължават и виртуално – представители на културната общност в Аржентина участваха в срещите от инициативата „Народността не пада там, дето знанието живей“.

Вицепрезидентът подчерта интереса на децата с български корени да учат езика на своите прародители. Благодарение на нея, на съдействието на Българското национално радио и безвъзмездното дарение на проф. Венко Кънев, на тяхно разположение са 250 аудио урока. В контекста на културните контакти посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф, който е с български корени, изтъкна програмата на аржентинското културно министерство за превод на аржентинска литература на български език. Досега в България има около 160 такива издания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
304 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Г

2022.02.07 | 19:09

3
Грух грух и пак грух
споко илианче

2022.02.07 | 16:39

1
не се напъвай много,че заслабнеш
сигурно

2022.02.07 | 17:29

2
си търси нова майка-Родина...

Добави коментар

Водещи новини