Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Бюджет 2022

  • 04 февруари 2022 16:58

  • 304
  • 0
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Бюджет 2022
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 г., внесен от Министерски съвет на 1 февруари 2022 г. Със "за" гласуваха 10 от членовете на комисията, "против" гласуваха седем, "въздържал се" нямаше.

В проекта на държавния бюджет за 2022 г. за Министерството на здравеопазването са предвидени общо разходи и трансфери 932 171 хил. лв., като в това число общите разходи са 825 600 хил. лв, а трансферите са за 106 570 хил. лв., каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Увеличението спрямо 2021 г. е с над 64 млн. лв. В изготвения проект на бюджет за МЗ са предвидени 843 млн. лв. във връзка с предвиденото от 1 април тази година увеличение на минималната работна заплата - от 650 лв. на 710 лв., и новия размер на максималния осигурителен доход - от 3000 лв. на 3400 лв. За придобиване на специалност в системата на здравеопазването са предвидени 184 млн.лв. За допълнително финансиране за медицинските дейности извън обхвата на здравното осигуряване са предвидени 25 млн. лв., с които МЗ субсидира лечебни заведения. Близо 4 млн. лв. са предвидени за електронно здравеопазване. За разширяване на обхвата на биохимичния скрининг за бременни са предвидени 2 млн. лв. За развитие на донорство и трансплантации са предвидени 3 млн. лв., допълни тя.

В частта за финансирането са отразени и средства за придобиване на дялове и акции за увеличение на капитала на дружеството за изграждането на националната педиатрична болница. За увеличаване на капитала на болница "Св.Пантелеймон" - Ямбол, с които да се изгради нов болничен блок, са предвидени 13.5 млн.лв. Малко над два милиона са предвидени за възстановяване на безлихвена възмездна финансова помощ, предоставена на болница "Христо Ботев" във Враца и болница "Проф.д-р Параскев Стоянов" - Ловеч, посочи още министър Сербезова.

Бюджет 2022 влиза в ресорната парламентарна комисия

В централния бюджет за 2022 год. са предвидени девет милиона лева за подкрепа на обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазването с цел да се създадат условия за обучение на повече специализанти по места, които да са финансирани от държавата. В него са предвидени и допълващи и компенсиращи мерки във връзка с развитието на пандемията в размер на над 852 млн. лв - 352 млн. лв. от тях са за подкрепа на персонала, работещ "на първа линия", 267 млн.лв. - за осигуряване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, 131 млн. лв. - за лекарства за лечение на COVID-19, над 76 млн. лв. - за бързи антигенни тестове, 17 млн. лв. - за диагностикуми, 7 млн. лв. - за лични предпазни средства, дезинфектанти и др.

Повишаването на цените на електроенергията и горивата поставя в сериозен риск функционирането на държавните психиатрични болници, центрове за спешна медицинска помощ, центрове за трансфузионна хематология и средствата за издръжка на тези звена не са повишавани през последните години, посочи министър Сербезова. По думите й има недостиг на средства за адекватно заплащане на персонала в центровете за спешна помощ. Недостиг на средства има и за увеличаване на възнагражденията на работещите в регионалните здравни инспекции. Не достигат средствата и за ефективно изпълнение и обхващане на целевите групи по националните програми, особено за профилактика на сезонния грип, за профилактика на рак на маточната шийка и за профилактика на ротавирусните гастроентерити, допълни още министър Сербезова, цитирана от БТА.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини