Илияна Йотова: Не виждам нито конфликт, нито конфронтация между президента и премиера

  • 04 февруари 2022 12:24

  • 1284
  • 5
Илияна Йотова: Не виждам нито конфликт, нито конфронтация между президента и премиера
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , не вижда нито конфликт, нито конфронтация между президента и премиера.

Не виждам никакъв нито конфликт, нито конфронтация, каза вицепрезидентът в отговор на журналистически въпрос за отношенията между президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически след отправените преди дни критики от държавния глава.

Не мога да скрия, има доста среди - и свои и чужди, които определено се опитват да "вбият" клин в тези отношения, тук и опозицията си казва своето, но определено тази добра работа, разбирателство и координация между президентската институция и изпълнителната власт не се харесва на много хора, каза вицепрезидентът Йотова.

Румен Радев с остра критика към Кирил Петков заради смените в ръководствата на дружествата

Това е едно нормално общуване между институциите, каза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Тя изтъкна, че още от самото начало на първия им мандат позициите им с президента винаги са били категорични, независими, самостоятелни, така както е тяхното разбиране за определени обществени процеси и по определени актуални новини.

По повод казаното от президента за политиката на правителството по отношение на Република Северна Македония, Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , не счита, че това са упреци и заяви, че това е принципната позиция на президента, която той е защитавал винаги. Позиция, която нееднократно беше заявявана - и на срещата на върха в Брюксел, когато ставаше дума за започване на преговорите с РСМ и Албания, позиция, която стана българската позиция с декларацията на парламента от 2019 г., с позицията на МС, на консултативната среща при президента преди три години, както и позицията, която беше извоювана и защитена, и беше подкрепена от всички на заседанието на КСНС, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът каза още, че не е склонна да търси какъвто и да било конфликт или конфронтация по темата РСМ. По-скоро, струва ми се, че министър- председателят предлага един нов, допълнителен подход и това е амбицията чрез тези допълнителни работни групи и комисии, които се сформираха действително да започне сближаването между двете страни, каза Йотова.

Беше пропиляно страшно много време от подписването на договора за добросъседство до тази година, в което за съжаление предишното редовно правителство само веднъж събра междуправителствената комисия, не се направи нищо по отношение на инфраструктурни промени, на сближаване в икономиката, на общи проекти, на помощ от страна на България по пътя за присъединяване на РСМ, каза вицепрезидентът. Така че, едната линия, която предлага министър-председателят, не изключва другата - историческата и най-вече тази, която е изключително важна за нас и за президентската институция - спазването на човешките права, заяви вицепрезидентът Йотова.

Кирил Петков за критиките на президента: Дошли сме да правим промяна

Тя добави, че РСМ се е запътила към реално членство в едно политическо семейство, в европейската общност, която преди да се говори за общи финанси и икономика, се ражда на основата на човешката справедливост, на човешките права, на солидарността, на това да се спазват тези ценности. Тогава, когато има нарушение, когато граждани в РСМ, които са с българско гражданство, с българско самосъзнание определено търпят дискриминация - няма как България да "отпуши" ветото, каза вицепрезидентът.

Според Йотова в тази ситуация България има своята лидерска позиция, има всички аргументи да я отстоява пред своите европейски партньори. Все повече получаваме разбиране в тази своя позиция и в ЕС, просто пропиля се много време, иначе много отдавна щяхме да имаме повече съюзници в това отношение, коментира още тя.

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , участва в дискусия "Власт и лидерство 25 години по-късно", организирана от Институт "Николай Добрев", предаде БТА.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1284 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.02.04 | 15:48

5
Шиши да не се вълнува толкоз че ще се изпоти
Mitaka

2022.02.04 | 14:01

4
АМИ СКОРО ЩЕ ВИДИШ НАРОДА ПРЕД ДОМА ТИ

2022.02.04 | 13:15

3
а евгени минчев какво мисли!
Петолъчка

2022.02.04 | 13:08

2
Може ли да се скриеш и да не се показваш биволице. И без това нищо не правиш по цял ден и взимаш едни пари поне да ни гледаме мутрата!
Гост

2022.02.04 | 12:58

1
Тъпа комунистка.грух грух грух

Добави коментар

Водещи новини