Доц. Иво Инджов: Българското общество отчаяно се нуждае от силен социален вектор*

  • 04 февруари 2022 12:12

  • 339
  • 0
Доц. Иво Инджов: Българското общество отчаяно се нуждае от силен социален вектор*
© личен архив и булфото

Доц. Иво Инджов е експерт по политически комуникации.

"Досега в публичното пространство се знае сравнително малко за подготвяната нова лявоцентристка формация (някои говорят за социален проект като прощъпулник). Едно от сигурните неща около него, доколкото в политиката има сигурни работи, е че новото начинание вляво ще има за лица авторитетни личности  с младежка енергия, повечето от които не са били партийни членове; в същото време горели в битките леви авторитети ще помагат усърдно. Освен  това, няма как новият проект да не бъде естествен коректив на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, която се сгромолясва и освобождава широк терен в кооординатната система ляво-център. На този фон идеите за създаване на опозиционно движение от опоненти на Нинова в самата БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, групирани от платформата "Социализъм 21 век" например,  са достойни за уважение, но нямат стратегическа тежест.

Дори опозиционерите да вземат връх в партията, тя е ниновизирана до такава степен, че вече никога няма да бъде значим фактор в политическия живот. 

Очевидно, поне първоначално  новият лявоцентристки проект ще се групира около личности, а не върху ясна идеологическа алтернатива на маргинализираната соцпартия, както отбелязват някои наблюдатели. Българското общество тепърва ще узрява за идеите на една прогресивна левица. На този етап е важно страната най-сетне да има автентична социалдемокрация.
И още едно обстоятелство, което според мен би работило за 
успеха й: 

Досега всички опити за сериозна корекция на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е "отвън" се проваляха поне по три причини:

- И през 1996 г., и през 2009 г., когато се появиха "Евролевицата", респ. АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка,  соцпартията все още беше значима сила.
- Корекцията ставаше чрез късане на "живо месо" от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е - болезнена и неприемлива операция за червения електорат.
- Не на последно място, алтернативните партии не успяха, защото бяха подчертано лидерски. Това предреши до голяма степен съдбата на Евролевицата  на Александър Томов, на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в и Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в, и др. 
Сега нещата изглеждат много по-различно, а българското общество отчаяно се нуждае от силен социален вектор!

*Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
339 0

Водещи новини