Кирил Петков: Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в ЕК

  • 04 февруари 2022 09:52

  • 2100
  • 20
© Булфото

Заседанието на НС днес предвижда парламентарен контрол и изслушване на премиера Кирил Петков. Той ще отговаря на въпроси под формата на блиц контрол.

Програмата на депутатите днес е както следва:

Парламентарен контрол по чл. 104 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание - петък, 4 февруари 2022 г. от 9.00 ч.

Парламентарен контрол по чл. 91 - 103 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, включващ: 19.1. Разисквания по питане от народния представител Христо Гаджев към министъра на отбраната относно ролята на Министерство на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура; 19.2. Отговори на въпроси и питания.

Кирил Петков и вицепремиерите на блиц контрол в НС

Днешното пленарно заседание започна с почитане на живота и делото на Гоце Делчев. Декларацията беше прочетена от народният представител от ГЕРБ-СДС Петър Николов.

В декларацията се посочва, че само нация, която познава очите и спомена за своите герои, може да бъде свободна и благоденстваща днес. Общество, което си позволява да фалшифицира историята, не е и няма как да бъде част от европейското семейство на споделени ценности, се посочва в декларацията. Петров припомни, че след преврата от 1944 година новата комунистическа власт, следвайки антинационалната си политика за създаване на македонска нация, решава да предаде костите на Гоце Делчев на Югославската република Македония. По думите му, макар тогавашния македонски премиер да определя Гоце Делчев като "един българин без значение за освободителните борби" с течение на времето великият войвода се е превърнал в един от фундаментите на новоизгражданата македонска идентичност като за целта политическото наследство е целенасочено фалшифицирано и преиначавано чак до наши дни. Петров припомни, че и настоящият македонски президент Стево Пендаровски е признал, че безспорна историческа истина е, че Делчев се е определял като българин, но в последствие се е отметнал от думите си. Днес гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие. Той е задължително място за поклонение за официална българска делегация, посещаваща македонската столица, като единственото изключение беше направено от сегашния министър-председател Кирил Петков, посочиха от ГЕРБ-СДС.

След него декларация за Гоце Делчев прочете Александър Александров от „Има такъв народ“: „Ние знаем, че ако искаме да вървим напред не може да живеем само с миналото, но и никой не може да ни застави да се отказваме от историческата истина и родовата памет“. Депутатът потвърди и подкрепата на ИТН за правителството по въпроса за Македония: „Ние от ИТН подкрепяме подхода на правителството за сближаване на отношенията с РСМ. То е желано от огромната част граждани. Не оспорваме правото на идентичност, но не приемаме кражба на историята“.

Първият въпрос за блиц контрола зададе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

„Явно сте забравили да напомните на служителите на НС. Те лъжат министър Рашков, заместник-министър председателите, президента на Република България, че е отговорено н моя въпрос от 15-ти декември на министър Рашков. В статуса на сайта на НС пише „отговорено“, а от там в съдържанието виждаме, че има една кореспонденция до Вас. Там си разяснявате дейността на МВР. Моят въпрос беше на основания чл. 116 от Правилника на НС. Аз съм поискал за всеки един конкретен случай поводът и основанието за полицейщината, за извращенията срещу българските граждани, за гаврата с честта и достойнството на уязвими групи граждани, на които бяха подложени през месец юни и ноември. В отговора трябва да се съдържат документи, а аз не виждам такива нито в сайта, нито в деловодството. Припомням, г-н министър председател, да напомните на служителите на НС да оправят статуса на моя въпрос.

„Явно социалдемократите от „Продължаваме промяната“ не се интересуват от правилата, а прилагат свои правила. Явно не се интересувате какво пише в конституцията и законите. Това са социал-националистически методи“, допълни той след забележка на Никола Минчев.

След него Халил Летифов определи НС като „гумен печат на правителството“.

Александър Иванов направи процедура по начина на водене. Той се обърна към Георги Свиленски: „Вие обещахте като управляващ светло бъдеще на българските граждани. То обаче е тъмно, студено и нещастно“.

Николина Ангелкова попита премиера Кирил Петков защо връща нейно питане за мерките, предприети в сектор туризъм. Според нея това е обща на политика на правителството и министър председателя трябва да отговори: „В ситуация на сектора да не може да функционира нормално отговорност носи целия МС. Смятам, че е редно министър-председателя на отговори какви мерки се предприемат. Вместо да се дават помощи на сектора им се дават кредити, които след това секторът трябва да връща с лихви“.

Владимир Табутов зададе въпрос за трансграничен контрол номер 4, свързан с лота „Крупник-Кулата“. Той поиска да знае какъв е срока за изпълнение. На неговия въпрос отговори министър Караджов: „Този участък е почти построен. Започват дейностите по асфалтови довършителни работи. За да бъде пуснат, следва да бъдат укрепени свлачищата. Разработен е бил вариант за силово укрепване, но той не е подходящ за трайно решаване на проблема, затова се е преустановила работата по него. Участъкът след Симитли и обвързван с лот 3. Той е свързан с началото на прехода към Кресненското дефиле. Този участък ще претърпи промени, тъй като има 3 проекта и още никой не е избран“.

Премиерът Кирил Петков отговори, че планът е предаден на ЕК и тя го разглежда. Той обаче е претърпял сериозни промени в секторните политики: „В сектор енергетика имаме огромна зависимост от руския газ. Едновременно с това имаме огромна зависимост от АЕЦ Козлодуй и едновременно в нарастящия конфликт има потенциален риск за подаването на газ. Едновременно с това в плана, който ние заварихме имаше парогазова централа, която увеличаваше тези доставки и намаляваше зависимост на българското правителство. Ние трябваше да преработим плана така, че да имаме по-независима и по-зелена енергетика. В момента ЕК приветства тези нови промени.

Дончев направи дуплика, че времето тук има огромно значение: „Ако имате одобрен план, вие трябва да договаряте по 600 млн. на месец. Ако имате одобрен план и парите хипотетично стигнат април или май месец, те ще са на разположение на крайния ползвател средата на 2023 година“. Той поздрави управляващите за новата версия: „Това обаче ще е първата изпратена версия, която никой в България не е виждал. Моля по някакъв начин да го направите достояние на българските граждани“.

Петков увери, че ще има обществени обсъждания: „Много по-добре е да изчакаме още две, три седмици отколкото да изхрачим милиарди“.

Джейхан Ибрямов от ДПС попита премиера кога Министерски съвет ще предприеме ефективни мерки, за да се помогне на общините да платят сметките си за ток. Според него докато проверката на АДФИ завърши, ще дойде лятото, когато по думите му няма да е чудно да има и избори. 

„Когато вие станахте министър, нямаше инфлация и проблем с газа. Имаше само здравна криза. Откакто вие сте премиер проблемите се задълбочават. Общините бедстват, цените на стоки от първа необходимост се вдигат", каза той. 

Кирил Петков обясни, че не вижда нищо плашещо в това държавата да иска да е сигурна, че общините разходват средствата си по прозрачен начин. Учудващо за него, обаче, е, че все още никоя община не се е обърнала към правителството. 

"Българските общини вече получават помощи, като част от тях са за небитовите потребители. Решихме, че ще направим работна група, която да види какви средства им трябват. Но когато видяхме примери като с уличното осветление на Столична община и получихме желание за още финансова помощ, се стреснахме дали част от тези общини имат нужда от тези допълнителни пари, защото харчат повече, или наистина са затруднени. Затова обвързахме възможността да говорим с всяка община, която има нужда. Ще ги изслушаме и ще сме готови да им помогнем, но трябва да сме сигурни, че нямат 4 пъти по-големи разходи, отколкото трябва, заради например недобре проведени обществени поръчки. Държавата няма пари, взимаме парите от данъкоплатците и ги преразделяме. Когато ги преразпределяме и някой ги харчи по този начин, ние сме много притеснени и оттук нататък никой няма да може да харчи непрозрачно пари. Вратите ни са широко отворени за общините, които имат затруднения", подчерта той. 

Цончо Ганев от "Възраждане" попита премиера дали министрите му спазват законодателството. Той го запозна със случай на деца, болни от астма, които биват гонени от училище заради неносене на маска, която не е препоръчително да носят. 

"Родители сигнализират, никой не взима мерки. На 14-ти декември зададох въпрос и уведомих министъра на образованието. Един месец министърът не прави абсолютно нищо да промени въпросната заповед. На 14 януари казва, да, такъв е законът и директорите трябва да го спазват. Една седмица след това нищо не последва. Отново се повдига въпросът и родителите тръгват с адвокати", посочи той. 

Премиерът обеща да се запознае със спецификата на случая. Той призова българите да се ваксинират, защото хората с астма са с по-голям риск, ако заболеят от коронавирус. 

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС зададе въпрос към министър Караджов дали продължава строителството на АМ „Хемус“ по лот 1,2,3 и дали има сключени инхаус процедури. Регионалният министър отговори, че инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство са незаконни: „Те са или нищожни или унищожаеми“. По тези отсечки работата никога не е спирала според министъра.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2100 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
корупция

2022.03.25 | 19:29

19
Планът е лобистки и направен да печелят определени хора от новите властници. Европа ни се смее на корупцията и стиска кесията.
българска простащина

2022.03.25 | 19:34

20
А другите държави вече изхарчиха парите в интерес на народа си.
Е, и?

2022.03.25 | 19:27

18
Добре де, внесен, внесен, ама що няма пари?
Руми

2022.03.25 | 17:28

17
Освен устойчивостта на северна Македония, за какво друго се погрижи?

2022.02.04 | 15:49

13
ИЗБОРИ САМО ТАМ Е РЕШЕНИЕТО И СПАСЕНИЕТО ИЗБОРИ ЗА БОЙКО БОРИСОВ СМЕ СЪС ДВЕТЕ РЪЦЕ АЙДЕ БАТЕ БОЙКО ИДВАЙ СИ
gogo

2022.02.04 | 16:35

16
SAMO TAKA......V BOYKO E SPASENIETO

2022.02.04 | 15:49

15
Бащата на Кирил Петков е Петко Петков, присвоил в съучастие с ПеткоТарашманов от завод "Електроника", и двамата от БКП, 187млн.долара, изнесени първоначално в Австрия и след това в Канада////

2022.02.04 | 15:49

14
Нова бактериална инфекция се появи сред протестърските партии - Ачо Крадеца и Киро Бактерията "Продължаваме поДмяната"- първата жертва на бактериалната инфекция е отровните мутри на Мая, които са аут от НС. Да видим бактериалната инфекция, водеща до млечно-кисели ферментации, колко ще убие от останалия тату чалга ДеБълен протестърски вот и от партизаните на Нинова. Между другото очакваме фалшивата декларация за канадското гражданство на Киро КанадецО, която го праща до 3 години в затвор! Но мисирките не питат Киро за тази нагла измама!

2022.02.04 | 15:49

12
Бойко Борисов Премиера на Народа Държавника и Стопанина на Държавата от тези Кокорчовци нищо не става Бате Бойко Идвай си ти си Управника който трябва да Управлява

2022.02.04 | 15:49

11
КИРЕ И АСЕН , – гьон суратлък, наглост и нахалство до безумие. Единия осъден престъпник - крадец на интелектуална собственост а другия лъжец, фалшификатор и престъпник от гледна точка на закона попълнил документ с невярно съдържание със знанието и съдействието на Р.а.д.е.в. И ако това са "почтенните" дето ще ни "оправят" за 800 дни - ами благодаря, ще гласувам за Г.Е.Р.Б

2022.02.04 | 13:06

8
Айдуци мръсни...съсипаха Родината за 1 година заедно с Радев

2022.02.04 | 14:28

10
да живее пеевски
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.02.04 | 13:18

9
НЕ ПЛАЧИ, КУPBO HA CBИНЯТА ПЕЕВСКИ!
уууу

2022.02.04 | 12:55

7
гад мръсна

Добави коментар

Водещи новини