Илхан Кючюк се срещна с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в Брюксел

  • 03 февруари 2022 16:41

  • 711
  • 1
Илхан Кючюк се срещна с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в Брюксел
©
Слушай новината Слушай новината

Евродепутатът Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е проведе среща с македонския премиер Димитър Ковачевски, който е на първото си официално посещение в Брюксел след встъпването му в длъжност.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

Ковачевски е на двудневно посещение в централата на ЕС и НАТО в Брюксел, заедно с външния министър Буяр Османи и вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич. Във фокуса на разговорите бе възстановяването на доверието и диалога,  процеса на евроинтеграция на Северна Македония и инициативите за културно-образователен обмен между страните. „За всички ни е важно процесът да бъде по-малко наситен с емоции, по-прагматичен и управляем. Да покажем добра воля и от дете страни за преодоляване на различията, за да можем да фокусираме енергията си в икономическото и социалното развитие. Отправна точка в разговора трябва да са евроинтеграцията и визията за споделеното ни бъдеще.“, смята Кючюк. 

Ето в кои сфери ще си сътрудничат България и Северна Македония

Димитър Ковачевски също изрази надежда, че възобновените отношения между страните ще доведат до положителни резултати. По думите му, за гражданите и на двете държави стана ясно, че се полагат много усилия за възобновяване на диалога и заздравяване на добросъседските отношения и този процес не бива да спира. 

Евродепутатът се обяви в подкрепа на сътрудничеството, което се изгражда на медийно, университетско и бизнес ниво през последните месеци и заяви, че добрите примери сближават народите и премахват националистическите линии. Според него свързаността трябва да се задълбочи и на ниво университети и образователни центрове, които заедно да подготвят младите хора за предизвикателствата на утрешния ден.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
711 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Доко Doko

2022.02.03 | 16:58

1
Тоя джунгал всячески лобира за макетата. Кой знае колко пари са му наринали, да продаде Родината ни!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини