Цацаров: През бюджета се изменят куп нормативни актове

  • 03 февруари 2022 13:07

  • 971
  • 4
Цацаров: През бюджета се изменят куп нормативни актове
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

За промени в значителен брой нормативни актове през нови преходни и заключителни разпоредби в одобрения от правителството проектобюджет сигнализира председателят на антикорупционната комисия в оставка Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

В писмо до председателя на парламента той подчертава, че текстовете значително се разминават с тези, които по-рано са били внесени в парламента и са били съгласувани от КПКОНПИ без данни за корупционен риск.

Законопроектът за Бюджет 2022 е внесен в парламента

Промените в едни закони през преходните и заключителните разпоредби на други бяха остро критикувани по време на управленията на ГЕРБ. Сега според Цацаров има цели 89 параграфа разлика между съгласувания с комисията му Бюджет 2022 и този, който правителството одобри преди дни.

Сред промените, които председателят на КПКОНПИ посочва, е отмяната на цяла глава от Закона за съдебната власт, уреждаща статута на съдиите по вписвания на фона на създаване на Държавна агенция по вписванията към Министерски съвет, която да обедини Агенция по вписвания , Агенция по геодезия , картография и кадастър , Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ и Централния регистър за особените залози.

Друг нов параграф посочва, че Министерството на правосъдието замества Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално представителство и правни съвети по международни арбитражни дела и дела пред чуждестранни юрисдикции, както и по предоставяне на правни съвети и представителство в преговори и медиация , свързани с разрешаването на правни спорове. Цацаров отбелязва, че подобна промяна е била предложена с изменения на Гражданския процесуален кодекс, но от КПКОНПИ не са я съгласували поради наличие на корупционен риск.

181 лв. ръст на нужния месечен доход за 3-членно семейство

За всички тези нови преходни и заключителни разпоредби антикорупционната комисия не е била уведомена.

В писмото се отбелязва, че така направените промени в проектобюджета нарушават Закона за КПКОНПИ и Устройствения правилник на Министерския съвет. 

Цялото писмо може да видите по-долу. 

Радина Лазарова
971 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.02.03 | 15:53

4
Ами нали трябва да се освободят запорираните пари на олигарсите.

2022.02.03 | 14:58

3
Е това е то подмяната!,Прилагат готови сценарии на корупционни закони и най брутално и нахално изменения в Закона за съдебната власт са вкарани в ПЗР на Закона за бюджета за да минат метър без обществено обсъждане.Продължават отвън да ги " напътстват" за да се генерира корупция чрез закона.
Ваня

2022.02.03 | 14:35

2
Сега видяхте ли подмяната / а не промяната?/ . И още много разочарования ни очакват от тези младежи. Много са далеко от реалността , горкичките
Тт

2022.02.03 | 14:19

1
Тлъстак кой те пита ? Беж в прованса бе навлек.

Добави коментар

Водещи новини