Петър Витанов в интервю за EURACTIV: Най-големият проблем ще е санкционирането на бедните

  • 28 януари 2022 08:41

  • 645
  • 2
Петър Витанов в интервю за EURACTIV: Най-големият проблем ще е санкционирането на бедните
© Витанов/ Пресофис

Българският евродепутат Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее даде интервю за авторитетното брюкселско издание ЕURACTIV. „Европейската комисия предложи широкообхватно законодателство, насочено към намаляване на емисиите от автомобилния транспорт в целия ЕС. Но част от предложенията крият риск от задълбочаване на неравенството, ако не бъдат приложени правилно“, казва Витанов, който е ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, както и координатор в Комисията по транспорт и туризъм.

„Ако искаме да бъдат изпълнени амбициозните цели за постигане на стандартите за емисии на CO2 за леки и лекотоварни автомобили, трябва да сме сигурни, че инфраструктурата за алтернативни горива също е налице“, коментира социалистът пред ЕURACTIV.

Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее очертава и проблемите пред бъдещата трансформация.

Петър Витанов: Най-тежката новина от седмицата е, че за 10 години сме се стопили с близо 850 хиляди души

„Ако искаме да не изоставаме от Съединените щати и Китай в индустрията и високите технологии, трябва да стимулираме електрическите превозни средства с нулеви емисии. От гледна точка на достъпността, всички големи производители се насочват към производство на автомобили  с нулеви емисии. Според експертите пазарът се променя и до 2026 г. цената на електрическата кола ще се изравни с цената на обикновен автомобил“, казва още Витанов.

Според българския евродепутат колкото по-бързо се създаде този пазар, толкова по-бързо той ще стане достъпен и за всички европейци.

По повод предложението на Комисията за разширяване на системата за търговия с емисии с включване на автомобилния транспорт, Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее коментира: „Най-големият проблем е санкционирането на бедните. Трябва да се уверим, че има достатъчно компенсации за уязвимите хора. Ако разширим емисиите и за транспорт, трябва да сме сигурни, че имаме компенсации. Защото това разширяване ще доведе до по-високи цени на горивата, което ще повиши цените за транспортиране на всички стоки и това ще е голям проблем“.

Витанов подчерта, че предстои и сериозен дебат по въпроса как ще се финансира социално-климатичният фонд, като вероятно по тази тема ще сблъскат позиции богатите и по-бедните държави в ЕС.

А по повод критиките на индустрията, че е несправедливо да се прилагат „зелени данъци“, докато не е налична чиста технология, Витанов коментира: „Не трябва да наказваме бизнеса, ако няма друго решение“.

Радина Лазарова
645 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.28 | 18:13

2
Тоя тол.ум явно не живее на Земята!И такива бун.аци управляват!
Mitaka

2022.01.28 | 12:43

1
КОРЕМ СИ 0ТПРАЛ ОТ ГЛАД ЧЕРВЕН ЦЪРВУЛ

Добави коментар

Водещи новини