Никола Минчев: Със спасяването на българските евреи нашият народ доказва, че съпричастността, толерантността и уважението към човешката личност са му дълбоко присъщи

  • 27 януари 2022 20:09

  • 609
  • 2
Никола Минчев: Със спасяването на българските евреи нашият народ доказва, че съпричастността, толерантността и уважението към човешката личност са му дълбоко присъщи
© Булфото

Със спасяването на близо 50 000 български евреи нашият народ доказва, че съпричастността, толерантността и уважението към човешката личност са му дълбоко присъщи. За него свободата, демокрацията, равноправието са ценности, които той изповядва, независимо от времето, в което живее, независимо от условията и конюнктурата. Това каза председателят на парламента Никола Минчев на възпоменателно събитие в Софийския университет, с което беше отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста - 27 януари, денят, в който през 1945 г. е освободен лагерът Аушвиц.

Събитието беше организирано от посолството на Израел у нас и Софийския университет, съвместно с Народното събрание, Министерството на външните работи и Организацията на евреите в България "Шалом", предаде БТА.

Никола Минчев посочи, че днешният ден е подходящ отново да препотвърдим нашата непоколебима воля и решимост никога и по никакъв начин да не допускаме да избуяват прояви на ксенофобия, расизъм, религиозна и етническа нетърпимост. "Важно е да не забравяме миналото, да се вглеждаме в него, да се опитваме да извлечем поуки от случилото се, за да не повтаряме вече допуснати грешки", каза още в словото си председателят на парламента.

Никола Минчев изтъкна, че осуетяването на депортирането на българските евреи е всенародно дело. "Съпротивата срещу плановете за изпращане на евреите към лагерите на смъртта е на депутати, на Българската православна църква, на личности и интелектуалци, на български дипломати, тя е на цялото българско общество, на което са чужди омразата към свои съграждани от чужди етноси, ненавистта към различните, антисемитизмът", каза Минчев. Той припомни приноса на депутатите от 25-ото Обикновено Народно събрание за спасяването на българските евреи и допълни, че изпитва силно вълнение като човек, като председател на Народното събрание и като наследник на един от депутатите, подписали писмото срещу депортацията - неговия прадядо Сирко Станчев. Минчев изтъкна, че в родовата им памет живее споменът за достойното му поведение, за борбите му с неправдата, за храбростта му, проявена в три войни.


Председателят на парламента цитира в словото си част от писмото на 43-та народни представители от 25-ото ОНС - "честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство, тя е преди всичко елемент от нейната политика, тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ". "Това са думи - завет на нашите предци, който сме длъжни безпрекословно да следваме в името на демократичните ценности, върховенството на правото, човешките права и просперитета на нашето Отечество", каза Никола Минчев.

"От една страна Холокостът е невъзможен от човешка гледна точка, от друга страна той все пак се е случил. Болезнено е да си спомняме за него и човешката природа не може да го приеме", каза в словото си ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. "Бихме искали този ужас да не се е случил и човешки същества да не са причинили такива страдания на други човешки същества. Но Холокостът е исторически и житейски факт и няма как да отречем този факт, за да се почувстваме удобно", каза проф. Герджиков и изтъкна, че трябва да предадем истината за него на всяко ново поколение. Борбата с антисемитизма чрез образование е и възпитание в духа на традиционната за българското общество толерантност, каза проф. Герджиков. Той изтъкна, че отбелязваме деня в памет на жертвите на Холокоста не само заради отдаването на почит към загиналите и заради миналото, а го отбелязваме в името на бъдещето.

 

"В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста ние подчертаваме, че задължението да помним най-мрачната глава от човешката история е наша обща глобална отговорност", каза посланикът на Израел у нас Йорам Елрон в словото си. "На този ден потвърждаваме една проста истина - всички ние, лидери и граждани на свободния свят, можем и трябва да обединим усилията си, защитавайки демокрацията и демократичните ценности срещу антисемитизма и езика на омразата", каза посланик Елрон. По думите му, тези ужасни явления се увеличават непрестанно. Отричането на Холокоста и изкривяването на фактите около него е много разпространено в социалните медии. "Антисемитизмът се цели в сърцевината на нашите ценности и ние трябва да се борим решително с него, където и да се покаже грозното му лице", заяви посланик Елрон.


Той приветства България, която е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, за неотдавнашната инициатива, ръководена от МВнР, за изготвяне на национален план за действие, който подчертава решаващата роля на образованието в борбата с антисемитизма и, предвиждайки дейности за запазване на еврейското наследство, за засилване на толерантността и взаимното уважение. Посланикът на Израел призова българските власти да предприемат отново всички необходими мерки, за да се предотврати провеждане на "скандалния Луков марш". Премахването на тази проява на омраза е абсолютно наложително в продължаващата битка срещу антисемитизма", каза дипломатът.

"България е силно ангажирана с борбата със съвременния антисемитизъм", заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. Тя изтъкна, че страната ни е активен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста и участва във всички основни международни усилия за съхраняване на паметта на жертвите и изследване на Холокоста, както и за противодействие на антисемитизма. "Позицията на националния координатор за борба с антисемитизма ще бъде превърната в постоянна", каза Петрова. До края на годината трябва да завърши подготовката на първия национален план за противодействие на антисемитизма.

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар заяви, че е важно да не оставаме безучастни към всяка проява на език на омразата и ксенофобия в обществото ни. "Всеки един от нас тук и сега трябва да бъде пазител на историята, на паметта на милионите невинни жертви и винаги да се противопоставя и да реагира на всяка проява на омраза в обществото", каза Оскар.

В призив към българските институции от "Шалом", Федерацията на ционистите в България, Дружеството на приятелите на Израел в България "Негев" и Американския еврейски комитет, представен от д-р Оскар, от организациите изразяват своята нарастваща тревога по повод опитите в обществото ни да се правят внушения от расистки, ксенофобски, антисемитски и друг недемократичен и античовешки характер и да се организират и популяризират събития, пропагандиращи реч на омразата, екстремистки идеологии и етнически конфликти, част от отхвърлени от историята идеологии и практики, довели до загуба на милиони човешки животи.

"Ние настояваме, съобразно постулатите на Конституцията на България и законите на страната, както и в духа на европейските ценности и безкомпромисните практики в други европейски държави, компетентните институции да направят всичко необходимо за прекратяването на въпросните прояви и тяхната пропаганда, за изобличаване на виновните за тяхното организиране лица и справедливото им наказание, както и предотвратяване на всеки акт, рушащ устоите на демокрацията в нашето общество чрез пропагандиране на реч на омразата и екстремистки, античовешки идеологии, посочват от организациите. Нека заедно покажем на себе си и на света, че заветът на Левски за "чиста и свята република", както и основополагащите принципи на ЕС за върховенство на закона и разбирателство между етносите и религиите, са наистина стълб и основа на нашето общество с непреходно значение, че България е страна, в която ценностите на доброто са уважавани и защитени", заявяват от организациите.


"Трябва да сме абсолютно наясно какво се е случило. Холокостът означава убийството на над 6 милиона евреи. Това са фактите. Шест милиона не е абстрактно число", изтъкна в словото си посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн. "Това са 6 милиона отделни човешки същества, добави дипломатът, по чиито думи като човешки същества днес, ние имаме морално задължение да помним тях и техния живот. Трябва да направим така, че това никога да не бъде забравено", заяви Айххорн. Дължим това на мъртвите и на оцелелите. И на всички останали, преследвани от нацистите. И на тези, които смело се изправиха срещу тази машина, също и в България, подчерта посланик Айххорн. Днес ние, германците, сме благодарни за близките ни отношения с Израел", каза посланикът, който говори за еврейската общност в Германия, но същевременно отбеляза нарастването на антисемитизма - в Германия и другаде.

След изказванията на официалните гости програмата продължи с церемония по запалване на свещи в памет на жертвите на Холокоста от присъстващите официални лица, видеозапис на кратка академична реч "Нацистите във възход: съвременни тенденции и обяснения на европейската крайна десница"; видео с разказ на оцелелял от Холокоста и представяне на изложбата "Шоа: Как е било възможно това от човешка гледна точка?" на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
609 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Г

2022.01.27 | 22:46

2
Олигофрен

2022.01.27 | 21:27

1
минчев ти си поредния човешки отпадък

Добави коментар

Водещи новини