Керемедчиев: България е слабото звено в източното крило на НАТО

  • 27 януари 2022 08:49

  • 1119
  • 9
Керемедчиев: България е слабото звено в източното крило на НАТО
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

„Тази беззъба наша политика преминава в поредно правителство. България винаги се е опитвала да бъде приятел с всички, което в тази ситуация е наистина невъзможно. Вижда се сериозният антагонизъм между враждуващите, горещо спорещите страни. Ние трябва по-ярко да представим нашата позиция. Това време на снишаване отдавна мина.“

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5339

Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ на БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, който анализира българската позиция по кризата и напрежението между НАТО и Русия в Украйна.

Експерт: Подривайки стабилността на Украйна, Путин цели да подрине и стабилността на България

Керемедчиев определи изразената от управляващите българска позиция като нормална, ако се сравни с рязката и крайна позиция на хърватския президент.

Изоставаме драматично от общата тенденция за повишаване на боеспособността на армията, отбеляза Керемедчиев, като направил паралел с Гърция и Румъния.

Стоян Михалев: Риск за въоръжен конфликт с България няма

„България е по-слабото звено в източното крило на НАТО. Бидейки по-меко звено, сме по-уязвими на евентуални провокации. Никой не цели в момента да напада България, просто по-тънката връзка по-лесно се къса при евентуална ескалация на напрежението.“

„В България няма натовски войски, които да са постоянно дислоцирани. При нас има съоръжения, които се ползват за обучение и подобряване на отбраната, на ротационен принцип“, уточни Керемедчиев като сравни искането на Москва за изтеглянето на сили на Алианса от редица страни по източния фланг с кошница на принципа „искай много, за да получиш каквото и да е“.

Дрънкането на оръжие повишава цената на горивата – на петрола, на газа, подчерта Милен Керемедчиев. По думите му „нормално е Русия да играе с енергоизточниците точно зимата, когато е най-силна с това“.

Германия ще има ключова позиция с новото правителство относно политиката на Европа в този конфликт, смята Керемедчиев.

„В момента Германия е една от държавите, която възпира САЩ да наложат много по-тежки санкции.“

120 000 -150 000 са руските войници по границата. С подобна численост не могат да се очакват пълномащабни военни действия, поясни той и съпостави това с 280-хилядната украинска армия, плюс възможността за бързо вдигане на още около 250 000 резервисти там.

За момента няма пряка заплаха за реални военни действия, но само след месец може да стане по-горещо заради прехвърлянето на въоръжение към Беларус за мащабно учение, прогнозира Милен Керемедчиев.

Проф. Чуков: Черно море може да се превърне в център на конфликта Русия-НАТО

„Рязкото струпване на военни части на Русия ще завърши след около месец, втората половина на февруари.“ НАТО действа реактивно спрямо реакцията на Русия, заяви бившият заместник-министър на външните работи.

Радина Лазарова
1119 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.01.27 | 11:49

9
България е напоена с кръвта на руски адмирали и генерали, за войници да не говорим!!!Позор от управляващите!Идват нови избори!

2022.01.27 | 10:18

3
Всички агенти на сру подкрепят НАТО Света няма нужда от повече военни съюзи . България не трябва да влезе в конфликт с Русия, по две причини: първата - страната ни е в непосредствена близост и енергийно зависима от Русия. Втората - руснаците проляха кръв за освобобода на България.

2022.01.27 | 11:48

8
България е напоена с кръвта на руски адмирали и генерали, за войници да не говорим!!!Позор от управляващите!Идват нови избори!

2022.01.27 | 11:13

5
че руснаците могат да прегазят половин европа , да не кажа цяла за около 2 седмици , от нас е останала само рисунка на картата
Позорно

2022.01.27 | 11:14

6
Срам и позор за мънкащата мажоретка Кирчо ! Очевидно е, че България е под управление на поредно Радево служебно правителство с премиер Стефан Янев.

2022.01.27 | 11:23

7
какво значение има изобщо това, ти не виждаш ли, че всичко е вече тотален цирк и гавра

2022.01.27 | 11:08

4
кой то ?
туй

2022.01.27 | 09:17

2
туй нято организация за васали. четете стратегическа дълбочина.
Аман

2022.01.27 | 09:10

1
от някакви хлюпащи небръснати пyтки с мнение.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини